Çin'in uzaya gönderdiği roket dünyanın başına bela oldu

Çin'in uzaya gönderdiği roket dünyanın başına bela oldu

Pentagon, Çin'in geçen hafta fırlattığı roketin enkazının hafta sonunda dünyaya düşme ihtimalinin olduğunu belirtti ve roketin takip edildiğini açıkladı. Avrupa Uzay Ajansı ise enkaz parçalarının 41'inci kuzey ve güney enlemleri arasında düşeceğini belirtti. Buna göre Türkiye'nin birçok şehri de risk altında gösteriliyor.

Çin tarafından geçen hafta fırlatılan büyük bir roketin enkazının hafta sonu dünyaya düşmesinin beklendiği açıklandı. Pentagon'a bağlı Uzay Komutanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Los Angeles yakınlarındaki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki 18. Uzay Kontrol Filosu'nun, Long March 5B roketini takip ettiğini belirtti.

Bununla birlikte 18. Uzay Kontrol Filosu'nun space-track.org adresinden güncel bilgileri paylaşacağı duyuruldu ancak  enkazın dünyanın hangi noktasına düşeceğinin bilinmediğini açıklandı.

TÜRKİYE'DEKİ ŞEHİRLER DE RİSK ALTINDA

Enkaz parçalarının 41'inci kuzey ve güney enlemleri arasında düşebileceğini açıklayan Avrupa Uzay Ajansı'na göre Türkiye'nin birçok kenti de risk altındaki ülkeler arasında gösteriliyor.

'ENKAZIN YERLEŞİM MERKEZİNE DÜŞME İHTİMALİ DE VAR'

Reuters'a açıklamalarda bulunan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde görev yapan astrofizikçi Jonathan McDowell ise tehlike yaratma potansiyeli olan roketin enkazının atmosferden yanmaktan kurtulacağını ancak büyük olasılıkla okyanusa düşeceğini belirtti. Ancak McDowell'a göre roketin enkazının bir yerleşim merkezine düşme ihtimali de var.

McDowell bununla birlikte, Mayıs 2020'de başka bir Long March 5B roketinin enkazının Fildişi Sahili'ne düştüğünü ve birkaç binaya zarar verdiğini de hatırlattı. Söz konusu olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

Çin'in resmi yayın organlarından The Global Times gazetesi ise roketin kontrolden çıktığına yönelik haberleri "Batı'nın uydurması" olarak nitelendirdi, paniğe gerek olmadığını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Çin Uzay İstasyonu’nun ilk parçası ve çekirdek modülü Tienhı'yı (Gök Uyumu) uzaya taşımak için Long March-5B roketi 29 Nisan'da uzaya fırlatılmıştı.

Fırlatılmanın ardından Tianhı modülü roketten ayrılarak planlanan yörüngesine girmişti.

Roketin ana gövdesinin de Dünya'da önceden planlanan bir noktaya inmesi gerekiyordu.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise Çin Uzay İstasyonu'nun çekirdek modülünü uzaya taşıyan ve daha sonra kontrolden çıkan roketin dünyanın atmosferine girdiği anda yanarak parçalanacağını ve herhangi bir zarara yol açma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu açıklamıştı.     

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN