Çinli bakandan ‘ABD’ açıklaması: Dünya ikimize de yeter

Çinli bakandan ‘ABD’ açıklaması: Dünya ikimize de yeter

Son yıllarda gerginliğin arttığı ABD ile Çin ilişkilerine değinen Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Pasifik bölgesindeki NATO benzeri ittifaklara karşı uyarıda bulunarak dünyanın Çin ve ABD için yeterince büyük olduğunu belirtti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile resmi olarak görüşmeyi reddetmesinin ardından konuşan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Pekin'in ABD ile diyalog istediğini söyledi ve Pasifik bölgesindeki 'NATO benzeri' ittifaklara karşı uyarıda bulundu.

‘DÜNYA İÇİN FELAKET OLUR’

Mart ayında savunma bakanı olarak atanmasından bu yana ilk önemli uluslararası konuşmasını gerçekleştiren Shangfu, dünyanın Çin ve ABD'nin birlikte büyümesi için yeterince büyük olduğunu vurgulayarak “Çin ve ABD'nin farklı sistemleri var ve birçok yönden farklılar. Ancak bu, iki tarafı ikili bağları geliştirmek ve işbirliğini derinleştirmek için ortak zemin ve ortak çıkarlar aramaktan alıkoymamalı” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın silah ihracatçısı Rosoboronexport'tan savaş uçağı ve teçhizatı satın aldığı için 2018'den beri ABD yaptırımlarına maruz kalan bakan ayrıca, iki ülke arasındaki herhangi bir çatışmanın 'Dünya için dayanılmaz bir felaket' getireceği konusunda uyardı.

ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, son dönemde Tayvan, Güney Çin Denizi ve Başkan Joe Biden'ın yarı iletken çip ihracatına getirdiği kısıtlamalarla beraber çeşitli sorunlar nedeniyle gerilmeye devam ediyor.

‘ZORBALIĞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Diğer yandan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin ile yeni bir soğuk savaş istemediklerini belirterek, “Çatışma ve cepheleşme arayışında değiliz fakat baskı ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz” dedi.

ABD'nin Çin ile ilgili politikalarına ilişkin konuşan Austin, Pekin'in uluslararası hava sahasında yasal olarak uçan ABD ve müttefik uçaklarına yönelik endişe verici eylemlerde bulunduğuna dikkat çekerek “Bu nedenle, müttefiklerimizi ve ortaklarımızı zorlama ve baskılara karşı kendilerini savunurken destekleyeceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN