Çöl Davosu'nda 50 milyar dolarlık anlaşma

Çöl Davosu'nda 50 milyar dolarlık anlaşma

Suudi Arabistan’da Prens Salman önderliğinde yapılan FII toplantısında, Kaşıkçı cinayetine rağmen, milyarlarca dolarlık iş anlaşması yapıldı.

KARAR/ALMANYA - Suudi Arabistan’da Prens Salman önderliğinde gerçekleştirilen Çöl Davosu olarak bilinen "Future Investment Initiative (FII) buluşmasında, batının sözde protestosuna rağmen 50 milyar dolarlık iş anlaşması yapıldı. Spiegel Online isimli sitede yer alan habere göre Prens Salman toplantıda ayakta alkışlanarak karşılandı. Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda vahşice katledilmesinden sonra dünyaca ünlü siyaset ve girişimcilerin bu toplantıyı katılmaktan vazgeçmesi, milyarlarca dolarlık yatırımın yapılmasına engel olmadı.

DEVLER SUUD'LA ANLAŞMA YAPTI

Resmen protesto edilen buluşma esnasında petrol, gaz ve ulaşım sektörlerinde milyarlık anlaşmaların gerçekleştirildiği Suudie Arabistan devlet televizyonu tarafından duyuruldu. Suudi Arabistan'la  anlaşma yapan şirketler arasında Güney Kore otomobil üreticisi Hyundai,  Amerikan rafine tedarik firması Schlumberger ve Fransız petrol şirketi Total de bulunuyor.

HAZIRLIK ÖNCEDEN YAPILDI

Sadece Suudi Arabistan petrol firması Aramco değeri 34 milyar dolar olan 14 anlaşma yaptı. Çöl Davosu ülkedeki yatırım imkanlarını dünyaya tanıdan Suudie Arabistan devlet fonları PIF tarafından düzenleniyor. Prens Muhammet Bin Salman, yapılana anlaşmaların bir kısmını Nisan ayında Paris’te yaptığı ziyaret esnasında hazır hale getirmişti. Bin Salman başta Total olmak üzere bir çok Fransız firması ile 12 milyar dolarlık iş anlaşması görüşmeleri yapmıştı.

PRENS SALMAN’IN KEYFİ YERİNDE

Prens Salman FII konferansının açılışında Suudi Arabistan televizyonu El Ekberiya’da yayınlanan görüntülere göre miafirler tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı. Prens konferans sonrasında da sonuçlardan mennun olduğunu açıkladı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN