Darbeci Sisi’nin ‘kusurlu’ adaleti

Darbeci Sisi’nin ‘kusurlu’ adaleti

Mısır’da darbeci Sisi rejiminin, 6 öğrenci hakkında verdiği idam hükmünün infazına 48 saat kala dünyadan tepki yağıyor. Bir polisi öldürmekle suçlanan 23 ila 27 yaş aralığındaki gençler için başlatılan kampanyaya birçok uluslararası kuruluş destek verdi. Karardan bir gün sonra BM’den yapılan açıklamada da , “İfadeler işkence altında alındı. Uluslararası adalet standartlarına uygun olmayan bu kusurlu idam derhal durdurulmalı’ çağrısında bulunuldu.

Mısır’da darbeci rejim yargıcının üniversite öğrencisi olan ve bir koruma polisini öldürdüğü iddia edilen İbrahim Yahya (27), Ahmet El Velid (28), Halid Rifat (27), Muhammet Memduh  (23) Basim Muhsin (30) ve Abdurrahman Muhammed (23) hakkında verdiği idam kararına tepkiler büyüyor. 21 Haziran’da verilen kararın uygulanması için tanınan süre iki gün sonra sona erecek. İdamların durdurulması için  İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) ‘Mısırlı Gençlerin İdamını Durdurun’ adlı bir kampanya başlattı. Kampanyaya uluslararsı kuruluşlardan destek geliyor. Kuruluşlar idamların durdurulması için ulusal ve uluslararası mekanizmaların devreye sokulması ve Mısır yönetimi üzerinde baskı kurulması çağrısında bulunuyor.

Karardan bir gün sonra 22 Haziran’da Birleşmiş Milletler de bir açıklma yaptı. Mısır’da 28 Ocak 2014’te Mansura kentinde bir polis memurunu öldürmekle suçlanan 6 gencin idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili yapılan açıkmada, 6 genci idama götüren yargılama için ‘kusurlu’ ve ‘Uluslararası adalet standartlarına uygun değil’ tanımı yapıldı ve idamın derhal durdurulması istendi. BM, idamı istenen gençlerden işkence altında itiraf alındığı, sanıkların daha sonra bu ifadeyi işkence altında verdiğini anlattığı belirtildi. Polisin sanıklara işkence altında bir senaryo ezberlettikleri de açıklama metinde yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN