Denis Mukwege kimdir? Denis Mukwege neden Nobel Barış Ödülü verildi?

Denis Mukwege kimdir? Denis Mukwege neden Nobel Barış Ödülü verildi?

Yazımızda merak edilen 'Denis Mukwege kimdir? Denis Mukwege neden Nobel Barış Ödülü verildi?' sorularının yanıtını bulabilirsiniz. 2018 Nobel Barış Ödülü'nün sahipleri açıklandı. Barış ödülü verilen Denis Mukwege'nin hayatı ve yaptıkları vatandaşlar tarafından google gibi arama motorlarında araştırılıyor. İşte Denis Mukwege hakkında merak edilen detaylar...

'Denis Mukwege kimdir?' sorusu Nobel ödüllerinin açıklanmasından sonra sorgulanmaya başlandı. Ödül bu yıl iki kişiye verildi. Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Denis Mukwege ve Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad oldu. Peki Denis Mukwege neden Nobel Barış Ödülü verildi? Denis Mukwege ne yaptı? Denis Mukwege'nin hayatı nasıl geçti? İşte Denis Mukwege hakkında merak edilenler...

Mukwege ve Murad, "Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar" nedeniyle ödüle layık görüldü.

18-10/05/denis-mukwege-neden-nobel-baris-odulu-verildi.jpg

NOBEL ÖDÜLÜ VERİLEN DENİS MUKWEGE KİMDİR?

2018 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Kongolu Denis Mukwege ve Nadia Murad, "Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi" amacıyla yaptıkları çalışmalar sayesinde bu ödülü almaya hak kazandılar. İşte Doktor Denis Mukwege'nin hayatına dair bilgiler.

Demokratik Kongro Cumhuriyeti vatandaşı Denis Mukwege ülkesinde jinekolog olarak görev yapıyor. Mukwege iç savaş yıllarında tecavüze uğrayan kadınlara fiziksel ve psikolojik destek veriyor. Mukwege kurduğu klinikte İkinci Kongo Savaşı'nda tecavüze uğramış binlerce kadına yardım etti. Mukwege 2012 yılında Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmasında kadınlara tecavüzün bir silah olarak kullanıldığını ve Kongo hükümetinin ve diğer ülkelerin bu durumu sonlandırmak için hiçbir şey yapmadığını ifade etmişti. Konuşmasından kısa bir süre sonra Mukwege suikast saldırısına uğramıştı. Korumasının müdahalesiyle suikast girişiminden kurtulan 63 yaşındaki Mukwege bir süre Avrupa'da yaşamıştı.

DENİS MUKWEGE NEREDE DOĞDU? 

1955 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (o dönemki ismiyle Belçika Kongosu'nda) doğan Mukwege dokuz kardeşin üçüncüsüdür. Babası bakan olan Denis Mukwege, babasının Kongo'da çocuk doğururken ölen ya da ciddi sağlık sorunları yaşayan kadınlar için dua ettiğini gördükten sonra tıp eğitimi almak için uğraştı.

Burundi'deki tıp fakültesinden mezun olan Mukwege, çocuk doktoru olarak çalıştı. Fakat kadınların çocuk doğurduktan sonraki ağrı, lezyon ve ciddi hastalıklarıyla tekrar karşı karşıya kalınca Jinekoloji ve Kadın Doğum alanında uzmanlaşmak için Fransa'nın Angers Üniversitesi'ne gitti.

Fransa'dan döndükten sonra çocuk doktoru olarak çalıştığı Lemera hastanesinde çalışmaya devam etti. Birinci Kongo Savaşı'nın patlak vermesinden ötürü 1999 yılında, doğduğu yer olan Bukavu'ya geri döndü ve Panzi Hastanesi'ni kurdu. Panzi, kurulduğu tarihten bu yana 85 binden fazla karmaşık jinekolojik vakaya sahip hastayı tedavi etti. Mukwege, o dönemde savaşın içinden gelen hastaların çıplak, yaralı ve dehşet verici vaziyette geldiğini aktardı. Silahlı çatışmalar esnasında cinsel şiddet de kullanılıyordu.

DENİS MUKWEGE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KONUŞMASI 

Eylül 2012'de Mukwege, Birleşmiş Milletler için Demokratik Kongo'da toplu tecavüz vakalarının cezasız kalmasını kınayan bir konuşma yaptı. Kongo hükümetini ve diğer ülkelerin kadına yönelik şiddeti ve tecavüzü bir savaş stratejisi olarak kullananları durdurmak için yeterince çabalamamakla suçladı.

18-10/05/denis-mukwege.jpg

DENİS MUKWEGE SUİKAST GİRİŞİMİ

25 Ekim 2012 tarihinde Mukwege olmadığı sırada 4 silahlı saldırgan evine saldırdı ve kızlarını rehin aldı. Suikast için Mukwege'nin eve dönmesini bekleyen saldırganlar, korumasıyla beraber eve dönen Mukwege'yi ıskalayarak korumasını öldürdü. Saldırı sonrası Mukwege, Avrupa'ya göçtü. Panzi Hastanesi ise Mukwege'nin yokluğunun yıkıcı etkileriyle sarsıldı.

Mukwege 2013 yılında Bukavu'ya geri döndü. Mukwege,soğan ve ananas satarak ona dönmesi için bilet alacak kadar fazla sevene sahipti.

Mukwege 2008 yılında BM İnsan Hakları ödülüne, 2016 yılında Time dergisinin En Etkili 100 İnsan listesine girmeye, Fortune dergisi tarafından Dünyanın En Büyük 35. Lideri unvanına ve 2018 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Bu unvan ve ödüller aldığı sayısız ödülden yalnızca bazıları.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN