Doğu Guta fırsatçılığı

Doğu Guta fırsatçılığı

Türkiye’nin İdlib’deki çatışmasızlık bölgelerine yerleşmesinden sonra ilerleyişini durdurmak zorunda kalan Esad rejimi, güçlerini Doğu Guta’ya kaydırdı. Bu bölgeyi çatışmasızlığa rağmen uzun süredir bombalayan rejim, şimdi operasyona hazırlanıyor.

Suriye’deki savaşın İdlib cephesinde geçen aylarda büyük ilerleme kaydeden Esad rejimi ve müttefikleri, vilayetin doğu sınırına kadar gelerek buradaki stratejik Ebu Zuhur hava üssünü ele geçirmişti. Rejimin buradan sonra İdlib’in merkezine ilerleme planı, Türkiye’nin Astana görüşmelerinde belirlenen çatışmasızlık gözlem noktalarını inşa etmesiyle suya düştü. Rejim destekçisi milisler, İdlib’de gözlem noktalarını kurmak için bulunan Türk konvoylarına iki kez saldırı düzenlese de sonuç itibariyle gözlem noktalarının kurulmasını engelleyemedi. Rejim ve muhaliflerin arasındaki bölgelere Türk askerleri yerleşince Suriye ordusunun İdlib’deki ilerleyişi durdu.

Ancak rejim, İdlib’de sağlanan çatışmasızlık ortamını fırsata çevirerek güçlerini başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta’ya kaydırdı. Suriye ordusu, Astana sürecinde çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenmesine rağmen, el-Kaide bağlantılı HTŞ militanlarını bulunduğu gerekçesiyle Doğu Guta’ya son aylarda yoğun bombardıman yapıyordu. Ancak insan gücü sınırlı olan rejim, yoğun bir kara harekatına girişememişti. Şimdi İdlib’de ateşkesin sağlanmasıyla, rejim bu bölgedeki güçlerini Doğu Guta’ya kaydırma fırsatı buldu.

Esad rejimi yaklaşık beş yıldır abluka altında tuttuğu Doğu Guta’yı ilçesini yoğun hava ve kara saldırılarıyla yerle bir ederken, bölge sakinleri hayatlarını umut, sabır ve korku içerisinde sürdürüyor. Başkent Şam’ın doğusundaki Doğu Guta, yaklaşık 5 yıldır Esad rejiminin ve destekçilerinin abluka altında bulunuyor. Muhaliflerin kontrolündeki bölgeye rejim ve destekçilerinin yoğun hava ve kara saldırıları aralıksız sürüyor. Doğu Guta’nın ilçelerinden Haresta 14 Kasım 2017’den bu yana şiddetli saldırıların hedefi oluyor. Yüzlerce aile yoğun bombardımanlar yüzünden nispeten daha sakin ve güvenli bölgelere göç etse de, gidecek bir yerleri olmayanlar sığınaklarda hayatları sürdürüyor. Rejim güçleri düzenlediği saldırılara ilişkin teröristlere ait bölgeleri hedef aldığını ileri sürse de ilçeden gelen fotoğraf ve görüntüler bombardımanların sivilleri hedef aldığını ortaya koyuyor.

ÜÇ AYDA 729 SİVİLİ KATLETTİLER

Suriye İnsan Hakları Ağı, abluka altındaki Doğu Guta bölgesine 14 Kasım-14 Şubat tarihleri arasında Esad rejimi ve Rusya tarafından düzenlenen hava ve kara saldırılarına ilişkin raporunda, 185’i çocuk, 109’u kadın 729 sivilin öldüğünü kaydetti. Rapora göre, söz konusu süre içerisinde, rejim güçlerinin hava ve kara saldırılarında 177’i çocuk, 96’sı kadın olmak üzere 697 sivil can verirken Rus savaş uçaklarının katıldığı hava saldırılarda da 8’i çocuk, 13’ü kadın 32 sivil öldü. Rejimin uyguladığı ablukaya işaret edilen raporda, son 3 ayda 2’i çocuk 8 sivilin açlık ve ilaç yetersizliğinden hayatını kaybettiği belirtildi. Rapora göre, belirtilen süre içerisinde rejim güçleri 28 defa mescitlere, 10 defa da sağlık merkezlerine saldırı gerçekleştirdi. SNHR ayrıca rejim güçlerinin Doğu Guta bölgesinde 3 defa kimyasal saldırısı düzenlediğini hatırlattı.

10 BİN KİŞİ SIĞINAKLARDA YAŞIYOR

Haresta İlçesi Yerel Meclis Başkanı Husam Beyruti, “Rejim güçleri son 3 ay içerisinde muhaliflere kaptırdığı bölgelerin intikamını ilçedeki sivilleri bombalayarak alıyor. Rejimle bazı askeri noktalar ilçemize çok yakın, dolaysıyla sürekli hedef alınıyoruz” dedi. Beyruti, “Rejim güçleri Haresta’yı ağır silahlarla bombalayarak yerle bir etti. İlçede 2 bin 700 aile saldırılar yüzünden sığınak ve bodrumlarda kalıyor” diye konuştu. Sığınaklarda kalan ailelerin zor durumda olduklarına işaret eden Beyruti, çok sayıda ailenin yardım alamadığını ve sağlık hizmetlerini sağlamakta sorunlar yaşadıklarını belirtti. Beyruti, saldırılar sonucu çok sayıda ailenin kenti terk ettiğini kaydederek, “3 ay önce ilçede 3 bin 900 aile yaşıyordu, yaklaşık bin 200 aile iç bölgelere göç etmek zorunda kaldı” ifadesini kullandı. Raporda, sığınaklarda yaklaşık 10 bin 800 kişinin yaşadığı bilgisi paylaşıldı.

ÇOCUKLAR OYUN OYNAMAK İÇİN YAĞMUR BEKLİYOR

Doğu Guta’dan gelen fotoğraf karelerinde, ilçedeki evlerin kullanılamaz hale geldiği, sokaklarda çok az sayıda sivilin olduğu görünüyor. Havaların yağmurlu olması nedeniyle saldırıların kısa süreliğine durmasını fırsata çeviren bazı çocukların yıkılan sokaklar arasında oyun oynayarak veya dolaşarak savaşın minik bedenlerinde bıraktığı ağır acıyı bir an olsun unutmaya çalıştığı, bazı çocukların da evlerine yiyecek götürdüğü görülüyor. Doğu Gutalı çocuklar saldırıların bir an önce son bularak okullarına güvenli şekilde gidecekleri günlerin hayalini kuruyor. Harabeye dönen ilçedeki siviller yaşadıkları acılara rağmen hayatlarının geri kalanını rejimin bomba sesleri ve ölüm haberleri arasından sürdürmeye devam ediyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN