Dünyanın en büyük yapay zeka araştırma merkezi Almanya'da

Dünyanın en büyük yapay zeka araştırma merkezi Almanya'da

Dünyanın en büyük yapay zeka araştırma merkezi Almanya’da bulunuyor. Yaklaşık 900 çalışanı olan merkez pratik kullanımı olan yapay zeka çözümleri ile tanınıyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU/FRANKFURT

Dünyanın en büyük yapay zeka araştırma merkezi Almanya’da bulunuyor. Kamuya yararlı bir kurum kimliği ile faaliyet gösteren Alman Yapay Zeka Araştırma merkezinin (DFKI) 900 çalışanı var. DFKI ayrıca 80 Spin off firma (Üniversitelere, şirketlere ya da araştırma kuruluşlarına bağlı faaliyet gösteren firmalar) ile birlikte çalışıyor.

18-04/25/24.png

DFKI’nın sermayedarları arasında Google, Micorosoft gibi firmalar da var. Dünyaca ünlü 6 büyük internet devi de bu yıl DFKI’nın sermayedarları arasına girecek. Dünya devlerinin DFKI ile çalışmak istemesi yapay zeka konusunda Almanya’nın elde ettiği öncü konuma bağlanıyor .

CAZİBE MERKEZİ OLDU

DFKI yapay zeka sektöründe çalışanlar için cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Google’ın Deep Learning departmanında çalışan önemli bir yönetici, DFKI’ye geçti. Silikon Vadisi’nden iş baş vuralarında da son yıllarda büyük artış var. DFKI Başkanı Wolfgang Wahlster, Google, Baidu gib internet devlerin verileri reklam amaçlı kullanma konusunda kendilerinden ilerde olduğunu belirterek, ’’Ama bizin güçlü oluğumuz alan Almanya’da üretilen ürünler için smart servis aracılığı ile yıkıcı iş modelleri geliştirdiğimiz yapay zeka çözümleri’’ diyor. Almanya’nın en önemli ihraç ürünleri DFKI aracılığı ile yapay zeka ile donatılıyor. Bu ürünler medikal teknikten otomobillere, tarım makinalarından yüksek teknolojiliye sahip ev aletlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

SANAYİYE YAPAY ZEKA DESTEĞİ

Siemens,tıpta kullanılan yüksek verimli tarayıcı üretiminde dünyada öncü şirketlerden birisi. Bu sistemlerde kullanılan yapay zeka çözümlerinde DFKI’nın parmağı da var. Almanya’da yapay zeka ile çalışan sürücüsüz araçlar konusunda ABD ve Çin“den daha fazla patent var. Almanya’nın dünya ile sürdürdüğü yapay zeka rekabetinde DFKI’nın belirleyici bir rolü bulunuyor. Wahlster, Endüstri 4.0’ın gelecek basamağı olan yapa zeka algoritmaları geliştirdiklerini ve bu sayede bir fabrikada üretim esnasında binlerce sensorun değerlendirilmesinin mümkün olacağını söylüyor.

PRATİĞE YÖNELİK KULLANIM

Yapay zeka araştırmalarında teorik araştırmalarla parti kullanım imkanlarının birebir yürümesi gerektiğini söyleyen Wahlster, ’’Bilgilerin eşit zamanda pratiğe aktarılması gerekiyor. DFKI’de uzmanlarımız da teorik konularda çalışıyor. Ancak Birlikte çalıştığımız 100 sanayi partneri var. Bunlara bilgi transferi yapmak zorundayız.’’ diyor. Wahlster’e göre yeni bir fikrin ortaya çıkmasıyla piyasaya sürülmesi gereken süre en fazla üç yıl olması gerekiyor. Bu süreyi aşana projeler verimli projeler değil.

HİSSEDARLARI DEV ŞİRKETLER

DFKI 1988 yılında kamuya yararlı bir enstitü olarak kuruldu. Kaiserslautern, Saarbrücken, Bremen, Berlin, Osnabrück ve St. Wedel’de şubeleri bululuyor. DFKI’nin hissedaları arasında Microsoft ve Google’ın haricinde Intel, Bosch, Volkswagen, Deutsche Telekom ve SAP gibi büyük firmalar bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN