Dünyaya ilham vermeye devam ediyor

Dünyaya ilham vermeye devam ediyor

ABD’de siyahilerin ve Müslümanların hak mücadelesinin sembol isimlerinden Malcolm X, suikaste kurban gidişinin 52’nci yıldönümünde anıldı. Malcolm X’in ailesinin kurduğu kültür merkezindeki anmada, mirası ve mücadelesinden çıkarılacak dersler ele alındı.

ABD’de ırkçılıkla mücadelenin en önemli isimlerinden Müslüman aktivist Malcolm X, ailesinin New York’ta kurduğu kültür merkezinde anıldı. Malcolm X Betty Shabazz Kültür ve Eğitim Merkezi’ndeki anma programında, Malcolm X’in, ölümünün 52’nci yılında dünyaya ilham kaynağı olmaya devam ettiği mesajı verildi.

İmam El-Hac Talip Abdurraşit, yaptığı takdim konuşmasında, “Elli iki yıl önce buraya Audubon Balo Salonu deniyordu ve burada büyük bir trajedi vuku buldu. Yıllarca, o trajik günde burada olanlar derin bir acıyı içlerinde taşıdılar” diye konuştu. Programa konuşmacı olarak katılan aktivist Dr. Mika’il Abdullah DeVeaux, “Malcolm X, ‘özgürlük güç kazanarak elde edilir’ demişti. Bu bizi yeni bir tartışmaya yönlendiriyor, çünkü her birimiz farklı düzey ve boyutlarda gücün ne olduğunu tanımlamak durumundayız. Bence gücün ilk ve en önemli anlamı, kendi hayatım üzerinde söz sahibi olabilmemdir” diye konuştu.

Siyahilerin hakları için çalışan Ifeoma Ike, “Kanımca özgürlüğe yakınlığımız, bizi değersiz olduğumuza inandırmak için tasarlanmış mekanizmalara karşı verdiğimiz mücadeleyle doğru orantılı” ifadelerini kullandı.

Moth Hall Bridges Akademisi’nin kurucusu Dr. Nadia Lopez, ABD’deki okul sisteminin ırkçılıkla mücadeleyi zorlaştırdığını, okulların birer “hapishane” niteliğinde olduğunu savunarak, “Bunu tereddüt etmeden söylüyorum. Öğrenciler, hapishane gibi okullarda, kendilerini eğiterek özgürleştirmekten ziyade aylık maaş çekleriyle ilgilenen öğretmenlerle baş etmek zorunda kalıyor” dedi. Geceye Malcolm X’in kızları Aliyasa eş-Şahbaz ve Melek eş-Şahbaz da ailelerini temsilen katıldı, ancak konuşma yapmadı.

ADALETE ADANAN BİR HAYAT

Asıl adı “Malcolm Little” olan Malcolm X, 1925 yılında siyahi Amerikalıların özgürlüklerine kavuşamayacağına ve Afrika’ya dönmeleri gerektiğine inanan Earl Little adlı bir vaizin oğlu olarak dünyaya geldi. Henüz 5 yaşındayken babasını faili meçhul bir cinayete kurban veren ve annesi akıl hastanesine kapatılan Malcolm, yoksulluk ve zorluklar içinde geçen çocukluğunun ardından 1946’da hırsızlıktan hapse mahkum edildi. Bu dönemde siyahi milliyetçiliğini savunan İslam Milleti hareketinin lideri Elijah Muhammed’in görüşlerini benimseyen Malcolm, 1952’de cezaevinden çıkınca bu harekete katıldı.

O tarihten itibaren davasının isimsiz bir hizmetkarı olduğunu simgelesin diye X soyadını kullanmaya başlayan Malcolm, karizmatik kişiliği, enerjisi ve sözünü sakınmayan, hararetli hitap tarzı sayesinde kısa sürede hareketin önde gelen yüzlerinden biri oldu. Zaman içinde Elijah Muhammed ile hareketin odak noktaları, kullandığı yöntemler ve dine bakış konularında anlaşmazlığa düşen Malcolm X, 1964’te Nation of Islam’dan ayrıldı. Hayatının son döneminde Amerikan toplumunun ırk problemini çözmesi için İslam dinini anlaması gerektiğini ve tüm ırkların kardeşliğini esas alan bir insan hakları mücadelesini savunan Malcolm X, bu dönemde el-Hac Malik eş-Şahbaz) ismini kullanmaya başladı. Malcolm X, 21 Şubat 1965’te Harlem’de konuşma yaparken silahla vurularak öldürüldü. İslam Milleti üyesi üç kişinin cinayet suçundan mahkum edilmesine rağmen suikastin arkasında Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) olduğuna dair iddialar ortaya atıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN