Erdoğan'dan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a PYD mesajı: Meşru müttefiklerle çalışılmalı

Erdoğan'dan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a PYD mesajı: Meşru müttefiklerle çalışılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara'da programında olmamasına rağmen Başbakan Yıldırım'la sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Başbakanlık, FETÖ ve DEAŞ konularının ele alındığını açıkladı. ABD'li bakan daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan, terör örgütü PYD'ya verilen desteği kastederek doğru ve meşru aktörlerle çalışmanın önemli olduğuna da dikkati çekti.

ABD'de 20 Ocak'ta başlayan Donald Trump döneminin Türkiye'ye en üst düzey ziyareti bugün gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, başkent Ankara'ya gece yarısı indi. İlk önce Yıldırım'la görüşen Tillerson, şu dakikalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Başbakanlık FETÖ ve DEAŞ konularının ele alındığını bildirdi. Erdoğan'la yapılan görüşmede de terörle mücadele konusunun ele alındığı bildirildi.

TERÖRLE MÜCADELEDE DOĞRU VE MEŞRU MÜTTEFİK MESAJI

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme kararlılığının vurgulandığı kabulde, bu çerçevede ne gibi ortak adımlar atılabileceği ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, terörle mücadelede doğru ve meşru aktörlerle çalışmanın önemli olduğuna da dikkati çektiği belirtildi. Bu vesileyle, gerek ikili ilişkilerde, gerekse bölgesel meselelerde iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmenin önemi üzerinde duruldu. Terör örgütü FETÖ'nün ele başının iadesiyle ilgili süreç ve örgüt mensuplarının ABD'deki faaliyetlerinin önlenmesi konularının da ele alındığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, 1 saat planlandı ancak 2 saat 10 dakika sürdü.

Görüşmede konuşulan konular:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ı kabulünde, Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme kararlılığı vurgulanırken bu çerçevede ne gibi ortak adımlar atılabileceği ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ı kabulünde, terör örgütü FETÖ'nün elebaşının iadesiyle ilgili süreç ve örgüt mensuplarının ABD'deki faaliyetlerinin önlenmesi konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede “Terörle mücadelede doğru ve meşru aktörler önemli” ifadesini kullandığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Tillerson, Beştepe'deki randevuya 10 dakika geç gitti. Erdoğan-Tillerson görüşmeden ilk fotoğrafı geldi.

17-03/30/1-1490868957.jpg

BAŞBAKANLIK'TAN İLK AÇIKLAMA

Programında olmamasına rağmen ABD'li bakan ilk olarak Yıldırım'la bir araya geldi. Başbakan Yıldırım'ın ABD Dışişleri Bakanı Rex Wayne Tillerson’ı kabulünde DEAŞ terör örgütünün Irak ve Suriye’den temizlenmesi için yürütülen çabalar ele alındı. FETÖ’yle mücadele ve elebaşı Gülen’in iadesine ilişkin atılması beklenen adımların gündeme geldiği görüşmede iki müttefik ülke arasındaki yoğun ikili temasların sürdürülmesi üzerinde mutabık kalınığı açıkladı.

17-03/30/2-1490868977.jpg

Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 40 dakika sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Kerim Uras da yer aldı.

17-03/30/ti.Jpeg

Tillerson'ın ilk randevusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'laydı ancak sürpriz bir şekilde Başbakanlık Konutu'na gitti ve Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

17-03/30/re.Jpeg

Bugün Ankara'da ilk akla gelen konular terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye Rakka'da verilen operasyon desteği ve 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu Fetullah Gülen'in himaye edilmesi olsa da iki yeni sıcak başlık var.

17-03/30/ba.jpg

HER İŞ BİTTİ O MU KALDI

Dün akşam NTV'de soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, FETÖ'nin hava kuvvetleri imamı Adil Öksüz'ün ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından aranmasına tepki göstermişti. Yıldırım, şu açıklamayı yapmıştı:

17-03/30/yi.jpg

"Adil Öksüz’ün çok kilit bir isim olduğunu biliyoruz darbe girişiminde. Maalesef şu anda da firari durumda. Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan aranmış olması, bunun ifadelere girmiş olması ve ifadelere girmesinden sonra 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un fâillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen! Tabii başka şeyler de var mı yok mu bakmak lâzım. İnsan 'Her iş bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz."

15 Temmuz darbe girişimini organize eden isimler arasında yer alan Adil Öksüz, iki gün gözaltında tutulduktan sonra esrarengiz bir şekilde kaçmıştı.

BU KONU AÇIK

Ankara Washington hattında bir diğer sıcak konu Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması. NTV yayınında bir soruyu yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Ülkemizi ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanı'na da bu konu açılacak ve bunun sebebi sorulacaktır mutlaka, gerek Dışişleri Bakanımız ile gerekse Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde bu konular ele alınıp gündeme getirilecek" dedi.

Gözaltının sorulacağını Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da dün duyurmuştu.

İKİNCİ RANDEVU ERDOĞAN'LA

Değişen programa göre, ikinci görüşme saat 11.00'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la şu dakikalarda bir araya geldi. Ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşıyla buluşacak ve iki bakan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Barack Obama döneminin ikinci yarısında bozulan ABD-Türkiye ilişkileri, tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Donald Trump'ın başkan olmasıyla beklenen değişiklik hamlesi henüz gerçekleşmiş değil ve ABD Dışişleri Bakanı'nın bugün birçok konuda Ankara'ya tatmin edici cevaplar vermesi gerekecek.Dışişleri Bakanlığı'ndan dün akşam yapılan açıklamada "İkili görüşmelerde Türkiye-ABD ikili ilişkileri tüm veçheleriyle ele alınacak, güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN