Erşat Salihi: Bayrak kararına federal mahkeme dur diyecek

Erşat Salihi: Bayrak kararına federal mahkeme dur diyecek

Başbakan Yıldırım’la Kerkük’teki bayrak ve referandum krizini görüşen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Karar’a konuştu. Salihi, Türkiye ilişkilerini bozmak istemeyen Erbil yönetiminin Kürt bayrağında ısrarlı olmayacağını belirtti.

EROL METİN

Başbakan Binali Yıldırım’ın daveti üzerine Ankara’ya gelen Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük’te kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı asılması ve kentin Erbil’e bağlanması için referandum düzenlenmesi hamlelerine ilişkin Karar’a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Suriye’de DEAŞ’ın zayıfladığı ve Musul operasyonunun başarıyla tamamlanmak üzere olduğu bir dönemde Kerkük krizinin patlak verdiğine dikkat çeken Salihi, “Irak’ta DEAŞ sonrası yeni projeler ortaya atılıyor. Birileri düğmeye basmış gibi görünüyor. Kerkük’te bir sorun olursa sükunete uğramaz, Ortadoğu’nun tamamını etkiler” dedi.

Salihi, geçtiğimiz aylarda Kerkük’e gelen PYD lideri Salih Müslim’in Celal Talabani’nin partisi KYB ve PKK’ya yakınlığıyla bilinen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’le yaptığı görüşmenin, son dönemde kentte yaşananlardan bağımsız düşünülemeyeceğini kaydederek, “Görüşme kesinlikle planlanmış bir meseleydi. Oradan bir güç alınmış gibi göründü. Onun neticesinde bunları gerçekleştirdiler. Görüşme sonrası Müslim, Kerkük, Irak ve Suriye Kürtlerinin Kudüs’üdür açıklamasını yaptı. PYD’nin başı neden Kerkük meselesiyle ilgilensin? Sıradan bir olay değildi” diye konuştu.

İzleyecekleri yol haritasından bahseden Türkmen lider Erşad Salihi, Türkmenlerin demokratik kanalları sonuna kadar kullanacağını vurguladı. Salihi, Kerkük İl Meclisi’nin yasal olmayan bayrak ve referandum kararlarının iptali için Bağdat’taki federal mahkemeye başvurduklarını anlatarak, “Federal mahkemenin kararları Irak anayasasına göre herkes için bağlayıcıdır. Mahkemenin sonucundan ümitliyiz. Eğer siyasi baskılar olmazsa eminim ki federal mahkeme, her iki kararın yasal olmadığının cevabını verecektir” dedi.

ABD’nin Kerkük meselesine yaklaşımının kendilerini şaşırttığının altını çizen Salihi, şöyle konuştu: “Bağdat hükümetinin tavrını olumlu buluyoruz. Başbakan İbadi’den bir geri adım görmedik. Irak’taki Şii partilerin hepsi de net bir şekilde tavırlarını ortaya koydu. Sünni partiler de aynı şekilde tavır gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı’nın tavrı iyiydi ancak biz daha iyisini bekliyoruz. Amerikalıların tutumlarını böyle orta şekerli gördük. Net bir şekilde tavırlarını ortaya koymadılar. ABD’den beklentimiz çok yüksekti.”

BARZANİ’YE KURULMUŞ BİR TUZAK

Türkiye’yle ilişkilerini geliştiren IKBY Başkanı Mesut Barzani ve partisi KDP’nin bayrak meselesini sahiplenmeye mecbur bırakıldığını düşündüklerini belirten Salihi, şöyle devam etti: “Türkiye’yle ilişkileri bozulursa Kürtler içerisinde en çok Barzani zararlı çıkacaktır, KDP zararlı çıkacaktır. O yüzden KDP’yi uyardık. Belki bu KDP için kurulmuş bir tuzaktır. Krizden sonra KDP’nin üst düzey isimleriyle telefon görüşmelerimiz oldu. KDP’nin üst düzeyde olan yetkililerinin büyük bir kısmı bu işe razı değiller ama bir şey de söylemiyorlar. Çünkü bir milli mesele olduğundan dolayı hiç kimse yok diyemiyor, mecburen herkes bu işe evet diyor.”

TÜRKİYE’NİN BAŞINI DERDE SOKMAK İSTEMEYİZ

Başbakan Binali Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Salihi, şunları söyledi: “Bu tehdide karşı dayanışma talep ettik ve iktidarıyla, muhalefetiyle, halkıyla Türkiye’nin desteğini yanımızda gördük. Bundan fazlası yoktur. Diğer konular bizim üzerimize düşen görevlerdir. Türkiye’nin başını derde sokmak istemeyiz. Bu mesele tüm bölgeyi ilgilendiren bir meseledir. Arap ülkelerinin de biraz ellerini taşın altına koymaları lazım.” 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN