Esad İsrail sınırına yerleşiyor

Esad İsrail sınırına yerleşiyor

Suriye rejimi, Rusya ve İran’ın desteğiyle güneybatıda sürdürdüğü operasyonlarda sona yaklaştı. Muhalif gruplar, Dera’nın ardından Kuneytra’dan da çekilmeyi kabul etti. Böylece İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri sınırı, Suriye ordusu kontrolüne girecek.

Suriye’nin güneybatısında haziran ayından bu yana devam eden operasyonlarda sona yaklaşıldı. Rusya ve İran’ın desteğiyle ilerleyen Suriye ordusu, Dera’nın ardından Kuneytra’da da kontrolü ele alacak. Ordunun son günlerde yoğun saldırılar düzenlediği Kuneytra’daki silahlı muhalifler rejimle uzlaşmak zorunda kaldı. Rejimin garantörü Rusya’nın ara buluculuğunda gerçekleşen ateşkes ve tahliye anlaşmasına göre, muhalifler Kuneytra ilini rejime teslim edecek, ağır silahlarını da bırakarak İdlib’e gidecek. Şam yönetiminin Kuneytra Valisi Hamam Dbayat, Reuters’e yaptığı açıklamada “İnşallah tahliyelerin başlamasını bekliyoruz” diye konuştu. Öte yandan rejim güçlerinin, muhalifleri bölgede kalmaya ikna etmeye çalıştığı da belirtiliyor.

Rus Kommersant gazetesinin haberine göre Suriye tarafı, yakında İdlib’e de operasyon düzenleyeceklerini belirterek “Gidecek yeriniz yok” mesajı veriyor. Rejimle yapılan tahliye anlaşmalarında muhalif gruplar, genellikle aileleriyle beraber Türkiye’nin gözlem noktalarıyla koruduğu İdlib’e gitmeyi tercih ediyor. Ancak güneydeki bazı muhalif unsurların da rejim kontrolünde görev yapmayı ve bölgelerinde kalmayı kabul ettikleri görüldü. Kommersant gazetesi ayrıca, anlaşmanın yapılmasında Rusya Devlet Başkanı Putin’in, geçen hafta içinde ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerin payı olduğunu, bölgenin rejime devrine bu görüşmelerde karar verildiğini yazdı. Netanyahu, Putin’i ziyaretinin ardından Esad rejiminin Golan Tepeleri’yle olan sınır bölgesini ele geçirmesine karşı olmadıklarını belirtmiş, savaştan önceki 40 yıllık dönemde iki taraf arasında ‘tek bir kurşun sıkılmadığını’ hatırlatmıştı.

Öte yandan yapılan anlaşmayla, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde, Suriye-İsrail ateşkes hattında Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlemci Gücüne (UNDOF) ait gözlem merkezlerine geçici olarak Rus askeri polisi yerleşecek. Rejim ve destekçileri, Ürdün sınırındaki Dera ilinin büyük bölümünü ele geçirdikten sonra hafta başında İsrail sınır hattına yönelmişti. Muhaliflerin tahliyesinden sonra, Kuneytra vilayetinde halen IŞİD bağlantılı Halid bin Velid Tugayları adlı örgütün kontrolünde bulunan alana operasyon yapılması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN