Esad’ın gitmesi gerekmiyor

Esad’ın gitmesi gerekmiyor

Fransa’nın yeni lideri Emmanuel Macron, dış politikada önemli değişikliklere gideceğinin sinyalini verdi. Macron, Suriye’de Esad rejiminin meşru bir alternatifinin olmadığını söyledi. “Esad bizim değil, Suriye halkının düşmanı” dedi. Rusya’ya da sıcak mesajlar verdi.

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’da yayımlanan sekiz gazeteye verdiği mülakatta izlemeyi planladığı dış politikaya dair önemli açıklamalarda bulundu. Suriye’de Beşar Esad’ın ‘meşru bir halefini görmediğini’ söyleyen Macron, bu nedenle artık Fransa’nın, krizin çözümü için Esad’ın ayrılmasını ön şart olarak koşmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Fransa, Suriye’de altı yılı geride bırakan savaşın başından bu yana muhalifleri destekliyor ve Esad’ın görevden ayrılması gerektiğini savunuyordu. Ancak Macron’un son açıklamaları, Fransa’nın eski çizgisini terk ettiğini, Esad’ın alternatifi olmadığını savunan Rusya’nın tutumuna yaklaştığını gösterdi.

Suriye konusunda yeni bir perspektife sahip olduğunu söyleyen Macron, “Esad Fransa’nın değil, Suriye halkının düşmanıdır” şeklinde konuştu. Ülkesinin Suriye’ye ilişkin iki önceliği olduğunu belirten Macron, bunları terör örgütleriyle mücadele ve Suriye’nin istikrara kavuşturularak çöken bir devlet haline gelmesinin engellenmesi olarak belirtti. “Çizgilerim çok açık: İlk olarak, terör örgütlerine karşı topyekün bir savaş. Onlar bizim düşmanımız. Fransa’da 230 kişiyi öldüren terör saldırıları o bölgeden geldi” diyen Macron, terör örgütlerini bitirmek için bütün ülkelerin, özellikle de Rusya’nın işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Suriye’deki krizin yalnızca askeri yollarla çözülemeyeceğini ifade eden Macron, “Derin kanaatim şu ki, siyasi ve diplomatik bir yol haritasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Rusya’nın Esad rejimine yönelik tavrına da değinen Macron, “Putin’in Esad’la sarsılmaz bir dostluğa sahip olduğunu düşünmüyorum. Onun iki endişesi var, terörle mücadele ve çöküş halindeki bir devletten kaçınmak. Bu yüzden Suriye’ye ilişkin tavrımız birbirine yakın görünüyor” dedi. Öte yandan Fransız lider, kırmızı çizgisinin kimyasal silah kullanımı olduğunu söyledi. Suriye’de rejimin kimyasal silah kullanması durumunda Fransa’nın tek başına hareket ederek buna yanıt verebileceğini söyleyen Macron, “Bu noktada ABD ile tamamen aynı fikirdeyiz” şeklinde konuştu. Nisan ayında Suriye’nin İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun beldesinde kimyasal silahlı saldırı düzenlenmiş, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırının ardından ABD, Esad rejimine ait Şayrat askeri üssünü 59 Tomahawk seyir füzesiyle vurmuştu.

PUTİN BÜYÜK RUSYA’YI CANLANDIRMAK İSTİYOR, SAYGI DUYUYORUM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’da yayımlanan sekiz gazeteye verdiği mülakatta Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’le olan ilişkisine de değindi. “Vladimir Putin’e saygı duyuyorum. Aramızda yapıcı görüş alışverişi oldu. Aramızda gerçek görüş ayrılıkları var, özellikle de Ukrayna konusunda. Ama o, benim tutumumu gördü. Uzunca yüz yüze uluslararası sorunları ve ülkesindeki sivil toplum kurumları ile özgürlükleri konuştuk” ifadelerini kullanan Macron, Putin’in ‘büyük Rusya’yı yeniden canlandırmak isteiğini söyledi. “Çünkü bu ülkesinin hayatta kalmasının şartı. Bizim zayıflamamızı veya yok olmasını istiyor mu? Sanmıyorum” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN