‘Evet dersek herkes ister’

‘Evet dersek herkes ister’

AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, Katalonya’nın ‘bağımsızlık’ istemini eleştirdi. Junker ‘’Katalonya’nın ayrılmasına izin verirsek, başkaları da bağımsız olmak ister’’ yorumunda bulundu.

AB’nin Katalonya’nın bağımsızlık referandumu konusundaki sessizliğinin nedeni ortaya çıkıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Eğer Katalonya bağımsız olursa o zaman diğerleri de bağımsız olmak ister” ifadelerini kullanarak, bağımsızlık rüzgarının diğer üye ülkelere sıçramasından çekindiklerini ifade etmiş oldu. Lüksemburg Üniversitesi’nde öğrencilere hitap eden Juncker, AB’ye üye ülkelerde ekonomik gelişme olmasına rağmen birliğin ekonomik durumunun halen ‘kırılgan’ olduğuna dikkat çekti. Katalonya’daki gelişmelere ilişkin konuşan Juncker, AB kurumlarının özellikle Katalonya ve İspanya arasındaki duruma müdahale etmediğini belirtti. Juncker, “Herkes bize soruyor. Neden AB Komisyonu ya da AB Konseyi konuya müdahil olmuyor? Eğer biz de karışırsak durum çok daha karmaşık hale gelir” açıklamasında bulundu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’dan geçmişte, Katalonya’ya ilişkin girişimlerde bulunmasını birçok kez talep ettiğinin altını çizen Juncker, İspanya hükümetinin gerekli adımları atmadığını kaydetti. Mevcut durumun ‘çok endişe verici’ olduğunu, AB ülkelerinin bölünmemesi gerektiğini vurgulayan Junker, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben 15 yıl sonra 100 ülkeden oluşan bir AB görmek istemiyorum. 27 üyeyle yeterince zorlanıyoruz. Çok daha fazla ülkeyle bu imkansız olur.”

İNGİLTERE'NİN KIBRIS ÇIKMAZI

Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde (Brexit) olan İngiltere, Kıbrıs Cumhuriyeti adına Rum kesimiyle görüşmelerde bulundu. Çarşamba günü Brüksel’de başlayan görüşmelerin ana maddesi Kıbrıs’ta bulunan İngiliz üsleri oldu. Ağrotur (Akrotiri) ve Dikelya’daki üsler sebebiyle adada yüzde 3’lük bir alanını oluşturan İngiltere ‘egemen’ devlet statüsünde bulunuyor. Brexit ile İngiliz askeri üslerinin ne olacağı konusunda müzakereler devam ederken İngiliz hükümeti iki tarafın bir anlaşmaya varması durumunda kendisinin de üzerine düşeni yapacağını belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN