‘Evlilik Hapishanesi’

‘Evlilik Hapishanesi’

Eşler arasında yaşanan sorunlar bazen evliliklerin bitmesine yol açıyor. Romanya’da bir kilise son 300 yıldır bu konuda mücadele veriyor. 6 hafta bir odaya kapatılan çiftler barışarak evlerine dönüyor.

Romanya sınırları içinde yer alan Transilvanya bölgesinde, yüksek bir yerde kurulmuş 15. yüzyıldan kalma bir kilise UNESCO’nun Dünya Mirası listesine girmiş Sakson köyü Biertan’ın yaşam merkezi.

Kilise’nin kalın bahçe duvarının dibinde kiler büyüklüğünde bir oda göze çarpıyor. Burası 300 yıl boyunca evliliği sallantıda olan çiftlerin sorunlarını çözmede kullanılmış. Rahipler, sorunlu çiftleri altı hafta boyunca bu odada kilitli tutar, böylece boşanmalarını önlemeye çalışırmış. Bu ‘evlilik hapishanesi’ korkunç görünse de etkili bir yöntem olmuş. Odanın kullanımda olduğu 300 yıl boyunca Biertan’da sadece bir boşanma yaşanmış. Bugün müze olarak kullanılan alçak tavanlı, kalın duvarlı bu küçük ve karanlık odadaki bütün eşya, eşlerin paylaşacağı tek kişilik küçük bir yatak, bir masa ve küçük bir sandıktan ibaret. Biertan’ın şimdiki papazı Ulf Ziegler, “Eşler eskiden sevgiye dayalı bir birliktelik sürdürmüyordu muhtemelen.

17-07/16/asdf.jpg

Asıl neden çalışmak ve hayatta kalma mücadelesiydi. Eşler altı hafta boyunca bu odaya kilitlendiğinde bir yıl sonrası için yeterince yiyecek üretmesi mümkün değildi. Bu nedenle bir an önce dışarı çıkıp işlerine devam etmek zorunda hissediyorlardı” sözleriyle durumu açıklıyor. Ziegler bugün bile bazı eşlerin sıkıntılı evliliklerini düze çıkarmak için odaya kilitlenmek üzere kendisine başvurduklarını söylüyor.

17-07/16/17kr16-evlilik.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN