Ezana yasak namaza taciz seyahate engel

Ezana yasak namaza taciz seyahate engel

Üç kıtada İslamofobi rüzgarı... ABD’de sessiz sedasız yürürlüğe giren yeni vize yasağında, Muhammed Ali’nin oğlu bir kez daha gözaltına alındı. Avusturya’da cuma namazı vakti 11 camiye baskın yapıldı. Filistin’de ise ezan yasağına karşı tepkiler ve direniş sürüyor.

1-)  HALA MÜSLÜMAN YASAĞI

Efsanevi Müslüman boksör Muhammed Ali’nin oğlu Muhammed Ali Jr., ABD’de ‘Müslüman yasağı’ olarak anılan seyahat kısıtlaması kapsamında ikinci kez gözaltına alındı. Ali’nin gözaltına alınmasının zamanlaması da dikkat çekti. Ocak ayında yürürlüğe giren ancak daha sonra iptal edilen seyahat yasağı sürecinde de gözaltına alınan Ali,  burada yaşadıklarını önceki gün ABD Kongresi’ndeki bir toplantıda anlatmıştı. Bu toplantının ardından gittiği havalimanında alıkonulan Ali, 25 dakika sonra serbest bırakıldı. ABD’de Donald Trump yönetimi, mahkemenin iptal ettiği ilk uygulamanın ardından yasağın kapsamını daraltarak yeni bir kararname yayımlamıştı. Yasaklı ülkeler listesinden Irak çıkarılmış, önceden alınan ABD vizelerinin iptal edilmemesi karara bağlanmıştı. İkinci kararname, ilkinin aksine fazla tepkiye neden olmadan yürürlüğe girmişti. Muhammed Ali Jr.’ın gözaltına alınmasının ardından Huffington Post sitesi, bu durumun, Trump’ın uygulamasının ‘hala bir Müslüman yasağı olduğunu gösterdiği’ yorumunu yaptı.

2-)  ‘BU KARARI UYGULATMAYACAĞIZ’

İsrail parlamentosunda hafta içinde kabul edilen ‘ezan yasağı’ tasarısına Filistinlilerin tepkisi sürüyor. Hamas tarafından Gazze’de düzenlenen gössteride ‘Minareler susmayacak’, ‘Irkçılığınız yeter’ yazılı dövizler taşındı. Eyleme katılan Filistinli milletvekili Muhammed Şihab, İsrail’in ‘ezan yasağı’ tasarısının, ‘tüm Müslümanları hedef alan bir suç’ olduğunu ifade etti. “Kudüs’te ve başka mekanlardaki Filistin halkımız, bu kararın yürürlüğe girmesine izin vermeyecek” diyen Şihab, tüm Müslümanlara İsrail’in ‘ırkçı’ kararlarıyla mücadele için birlik olma çağrısında bulundu. Yasağa karşı Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen protesto eylemlerinde, işgal güçleri ile halk arasında çatışmalar çıktı. İsrail’de kabul edilen yasa tasarısında, gece 23.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında camilerden ezan okunması yasaklanıyor. Pakette, gündüz vaktinde de ezanın sesinin kısılması gibi hükümler içeren iki yasa tasarısı daha bulunuyor. Bu iki öneri de parlamentoda kabul edildiği takdirde yasaklar toptan yürürlüğe girecek.

3-) CUMA NAMAZINA BASKIN

Avusturya Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı 11 camiye, cuma namazı vaktinde güvenlik güçleri tarafından baskın düzenlendi. Camilerde eş zamanlı araştırma yapan eyalet polislerinin, cami yöneticileri ve cemaatine herhangi bir gerekçe göstermeden “Bugün burası neden kalabalık?”, “Konferans mı yapıyorsunuz?” gibi sorular yönelttiği öğrenildi. ATİB Vorarlberg Koordinatörü Abdullah Horoz, Müslümanların cuma günleri neden toplandığı polisler tarafından gayet iyi biliniyor. Bizleri koruması gereken polislerimiz tarafından ‘Neden toplandınız?’ gibi imalı sorular sorulması zihinlerde farklı anlamlara neden olmuştur. Bu vesile ile yöneticiler ve polislerimize her zaman olduğu gibi toplumun huzuru için yardımcı olmaya devam edeceğimiz. Müslüman cemaatin hassasiyetlerinin göz ardı edilmemesini bir kez daha hatırlatmak isteriz” açıklamasını yaptı. Vorarlberg Emniyet Müdürlüğü’nden Ute Bachmann ise polislerin bir konuya yönelik bilgi toplama amaçlı görevlendirildiğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN