Fatura ödemeye hazırız

Fatura ödemeye hazırız

Mısır ve S. Arabistan’ın Sevakin Adası’nın Türkiye’ye tahsisine gösterdiği tepkiye Sudan’dan sert karşılık geldi. Enformasyon Bakanı Osman “Türkiye ile yakınlaşmanın faturasını ödemeye hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti esnasında Kızıldeniz’deki eski Osmanlı liman adası olan Sevakin’in Türkiye’ye tahsisi için atılan adımlar Mısır ve Suudi Arabistan’da yeni bir krize neden oldu. İki ülkenin medya organlarında Türkiye ile Sudan yakınlaşması ve Sevakin adasının Türkiye’ye tahsisinin Riyad ve Kahire için ‘güvenlik sorunu’ olduğu iddialarına Hartum’dan sert karşılık geldi. Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal Osman, ülkesinin, Türkiye ile yakınlaşmanın faturasını ödemeye hazır olduğunu söyledi ve “Sudan halkının aşağılanmasını kabul etmeyeceğiz” dedi. Sudanlı Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeyi ziyaretiyle gelişen Türkiye-Sudan yakınlaşmasının Mısır basınında eleştirilmesine tepki göstererek söz konusu eleştirileri, ‘Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e, halka ve Sudan’a saldırmak için fırsat kollama’ olarak nitelendirdi. Osman, “Bazıları ateşle oynamak istiyor. Biz, ekonomik ve siyasi olarak bağımsız bir devletiz. Her ne şartlarda olursa olsun Türkiye ile yakınlaşmanın faturasını ödemeye hazırız. Sudan halkının aşağılanmasını kabul etmeyeceğiz” dedi. Erdoğan’ın ülkesine yaptığı ziyareti ‘tarihi’ olarak nitelendiren Osman, Sudan’ın Türkiye ile yaptığı anlaşmaların komşu ülkelere yönelik hiçbir tehdit oluşturmadığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan ziyaretini çarpıtmanın ve bu ziyaretin Türkiye-Katar-Sudan ekseni oluşturma çerçevesinde gerçekleştiğini söylemenin yanlış olduğunu ve hesapta böyle bir şeyin bulunmadığını vurgulayan Osman, “Sudan’a, halkına ve Devlet Başkanı Beşir’e saldırmak için fırsat arayanların durması gerekir” diye konuştu. Mısır basınında ülkesine yönelik ahlak dışı yayınların yapıldığına şahit olduklarını savunan Osman, “Gerginliğin halk seviyesine taşınması çok tehlikelidir. Özellikle Kahire ile Hartum arasındaki anlaşmazlıklar doğaldır ancak halklar ile ilişkilerimiz saygı üzerine kuruludur” değerlendirmesinde bulundu. Mısır’ın uydu kanallarında bazı ‘kısa görüş sahipleri’ diye nitelendirdiği kişilerin Sudan hükümeti ve halkı ile alay ettiğini ve suçlamalarda bulunduğunu aktaran Osman, uygun olmayan bu tür girişimlerin durması gerektiğine işaret etti. Osman, bu iftiraların hiçbir şekilde kapanmayacak yaralar açacağını sözlerine ekledi.

Sudan’dan Riyad ve Kahire’ye bir diğer eleştiri de Riyad Büyükelçiliği Basın Bölümü Sorumlusu El-Mutez Ahmed İbrahim’den geldi. Büyükelçi yaptığı yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında Türkiye ile yapılan Sevakin Adası’ndaki limanın yeniden inşası anlaşmasının Arap ülkelerinin güvenliğini tehdit etmediğini ve bunun Mısır-Sudan arasındaki Halayib ve Şelatin konusundaki anlaşmazlıkla ilgisinin bulunmadığını belirtti. İbrahim, Suudi Arabistan’ın Ukkaz gazetesinde yayımlanan “Hartum, Sevakin’i Ankara’ya veriyor. Sudan, Türkiye’ye sarılıyor” başlıklı haberde yer alan ifadelerin Sudan’a, ülke otoritesine ve bazı ülkelerle ilişki kurma hakkına hakaret olduğunu kaydetti. Ukkaz gazetesindeki haberde yer alan “Türkiye’nin Afrika tamahı” ifadesini eleştiren İbrahim, “Sevakin, Sudan’ın elinde. Başka bir kesimin değil.” ifadelerine yer verdi.      

Suudi Arabistan’ın Ukkaz gazetesinde “Hartum, Sevakin’i Ankara’ya veriyor. Sudan, Türkiye’ye sarılıyor” başlığıyla yayımlanarak Reuters ve AFP’ye dayandırılan haberde, “Türkiye’nin Afrika’ya tamah ettiği, deniz yoluyla genişlemek istediği” yönünde ifadeler kullanıldı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN