Fransa'dan Esad hamlesi! Devlet nişanını geri alacaklar

Fransa'dan Esad hamlesi! Devlet nişanını geri alacaklar

Fransa'nın, 2001'de dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Beşşar Esad'e verilen ülkenin en yüksek dereceli nişanı "Legion d'honneur"ü geri alacağı açıklandı.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Fransa Cumhurbaşkanlığı  Sarayı Elysee'nin nişanı geri almak için girişim başlattığı belirtildi.

Esad'ın, Suriye'de babası Hafız Esad'ın ardından 2000 yılında göreve  başladığı belirtilen haberlerde, 2001'de Fransa'ya bir ziyaret gerçekleştirdiği  ve dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın elinden, ülkenin en yüksek dereceli  nişana "Legion d'honneur" layık görüldüğü kaydedildi.

Esad'ın 5 dereceden oluşan nişanın en yüksek derecesi olan "Büyük Haç"  ile taltif edildiği belirtildi. Kamu yayıncısı France Info, Elysee Sarayı'nın,  nişanın geri alınması için gerekli prosedürü başlattığını yazdı.

Daha önce Mussolini, Çavuşesku ve Kaddafi gibi isimlere de verilen  nişanı, Napolyon Bonapart'ın 1802'de kurdurduğu asker ve sivillerin yer aldığı  bir kurum veriyor. Büyük Üstad ve Büyük Şansölye tarafından idare edilen kurumun,  400'e yakın çalışanı bulunuyor.

Şövalye, Subay, Kumandan, Büyük Subay ve Büyük Haç olmak üzere 5 ayrı  derecesi bulunan nişanın 2010'a kadar geri alınması mümkün değildi. Bu tarihte  yapılan değişiklikle cumhurbaşkanına, verilen nişanları geri alabilme yetkisi  verilmişti.

Değişiklikten sonra, doping yaptığı ortaya çıkan ABD'li bisiklet  şampiyonu Lance Armstrong, ırkçı söylemlerde bulunan İngiliz modacı John Galliano  ve cinsel taciz ve tecavüz iddialarıyla gündeme gelen Hollywood film yapımcısı  Harvey Weinstein'in nişanı geri alınmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN