Fransa'yı karıştıran görüntüler: Lise öğrencilerine diz çöktürerek gözaltı

Fransa'yı karıştıran görüntüler: Lise öğrencilerine diz çöktürerek gözaltı

Fransa'da hükümetin eğitim politikalarını protesto eden lise öğrencilerinin polis tarafından diz çöktürülerek elleri başlarının arkasında tutulduğunu gösteren görüntüler ülkede skandala dönüştü. Ülkenin bazı bölgelerinde eğitime ara verildi.

Ülke genelinde devam eden 'Sarı Yelekliler' protestolarının haricinde ortaya çıkan ve pazartesi günü başlayan öğrenci gösterileri kapsamında çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştı.

Ancak 6 Aralık'ta yayınlanan ve Paris'in banliyösü Mantes-la-Jolie'de çekildiği belirtilen görüntüler ülke gündemine oturdu.

DİZ ÇÖKTÜRÜLDÜLER

Sosyal medya üzerinden kısa sürede yayılan videoda sırtlarında okul çantası olan lise öğrencilerin sıralar halinde dizildikleri, dizleri üzerine çöktükleri, ellerini başlarının arkalarına bağladıkları görülebiliyor.

Videoda ayrıca öğrencilerin çevresinde duran üniformalı ve coplu polislerden birinin, "İşte akıllı bir sınıf" dediği duyulabiliyor.

18-12/07/fransa-da-yuzlerce-ogrenciye-kelepceli-gozalti-1544174009.jpg

'BÖYLESİNİ DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİK'

Savcılık gün içerisinde 153 öğrencinin gözaltına alındığını, bunlardan bir kısmının 16 yaşın altında olduğu için sonradan serbest bırakıldığını duyurdu. Savcı, "Bu toplu gözaltı görüntüleri çarpıcı olabilir, doğru, böylesini daha önce hiç görmemiştik ama son günlerde yaşanan şiddet olayları üzerine düzenin sağlanması için önlem almamız gerekiyordu" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden bir kısmı hakkında araba kundaklamak ve polislere taş atmak gibi suçlamalar bulunuyor.

Öğrenciler, pazartesi gününden beri ülke genelinde 100'den fazla lisede yaptıkları blokaj eyleminde Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto ediyor.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Öte yandan eylemler nedeniyle söz konusu liselerde eğitime tamamen veya kısmen ara verildi.

Öte yandan görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine soruşturma başlatıldı. 

Yvelines Valiliğinden yapılan açıklamada, dün Mantes-la-Jolie'deki gösteride yaklaşık 70 polisin 146 lise öğrencisini diz üstü ve elleri bağlı şekilde tuttuğuna yönelik görüntülerin sosyal medyaya yayılmasının ardından soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

GÖRÜNTÜLERİN PAYLAŞILMASINA SORUŞTURMA

Açıklamada, soruşturmanın bu görüntüleri paylaşanların bulunulması için açıldığı belirtildi.

Fransız yetkili, basına yaptığı açıklamada, polisin tepkisinin orantılı olduğunu savunarak, bu görüntülerin çekilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, France Inter radyosunda konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu görüntüleri izlediğinde şok yaşadığını vurgulayarak, bu görüntünün içinde bulundukları olağanüstü şartlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Senatör Esther Benbassa da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, söz konusu görüntüye, "İnsan hakları ülkesi Fransa'da polis 18 yaşından küçük öğrencilere nasıl davranıyor? Nerede yaşıyoruz? Hangi rejimde?" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Mantes-la-Jolie'deki Saint-Exupery Lisesi önünde Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek için dün düzenlenen eylemde, polisle öğrencilerin arasında gerginlik yaşanmıştı. Öğrenciler, 2 aracı ateşe verirmişti. Gösteride çıkan olaylarda 146 lise öğrencisi gözaltına alınmıştı.

Öğrenciler, pazartesi gününden bu yana ülkenin birçok kentinde gösteriler düzenliyor.


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN