Güneş’in sırlarına açılan kapı aralandı

Güneş’in sırlarına açılan kapı aralandı

ABD’de beklenen tam Güneş tutulması gerçekleşti. Dünya, Güneş ve Ay aynı doğruya geldi. Ay Güneş’le Dünya’nın arasına girdi ve Kuzey Amerika gün ortasında gece karanlığına gömüldü.

Milyonlarca kişinin merakla beklediği, bilim insanlarının ‘tarihin en büyüklerinden biri’ olarak nitelendirdiği güneş tutulmasını izlemek için halk yollara döküldü.  Sabahın ilk ışıklarından itibaren yola çıkan Amerikalılar, güneş tutulmasının en iyi izlenebileceği yerlere gidebilmek için otoyollarda uzun kuyruklar oluşturdu. Trump ailesi bu tarihi ana Beyaz Sarayın balkonundan tanıklık etti. Kıta Amerika’sını bir uçtan diğerine kateden son tutulma ise bundan yaklaşık yüz yıl önce, 1918’de meydana gelmişti. Bu bakımdan, bugünkü tutulma bilim dünyasınca “yüzyılın fırsatı” olarak değerlendiriliyor. Ülkenin önde gelen astronomi kurumlarından Amerika Astronomi Topluluğunun Sözcüsü Dr. Rick Feinberg, “Bu tutulmanın en kayda değer yönlerinden biri, Oregon eyaletinden Kuzey Carolina eyaletine kadar araştırma ekiplerini yerleştirebileceğiniz 41 kilometrelik kesintisiz kara parçası üzerinde gerçekleşiyor olması” dedi. Feinberg, “Tutulma ülke üzerinden hareket ederken bir araştırma ekibinden diğerine sırayla herkes gözlem yapabilecek ve bu sayede Güneş’in koronasını yaklaşık bir buçuk saatlik süre zarfında sürekli olarak gözlem altında tutabileceğiz. Bu astronomi tarihinde bir ilk” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN