Güney Kore'den Japonya'ya ihtilaflı adalar tepkisi

Güney Kore'den Japonya'ya ihtilaflı adalar tepkisi

Güney Kore, Japonya'nın, Japon Denizi'ndeki ihtilaflı adalar üzerinde hak iddia etmesine tepki gösterdi.

Yonhap ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Noh Kyu-duk, olağan basın toplantısında, "Japonya hükümeti, uluslararası hukukun nazarında olmasının yanı sıra tarihi ve coğrafi bir perspektiften bizim toprağımız olan Dokdo adaları üzerindeki gayrimeşru iddiasını derhal sona erdirmeli." diye konuştu.

Noh, "Japonya, tarihe mütevazi ve dürüst bir biçimde bakarak sorumlu bir ülkenin tutumunu sergilemelidir." ifadesine yer verdi.

Bu arada Seul'deki üst düzey Japon diplomat Koichi Mizushima, protesto için Güney Kore Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Korelilerin Dokdo veya Tokto, Japonların ise Takeşima olarak adlandırdıkları adalar, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına konu oluyor.

Geçen hafta Japonya, lise öğrencileri için adaların Japonya topraklarının bir parçası olarak görülmesi gerektiğini öneren bir ders kitabı taslağı hazırlayarak Dokdo adaları üzerindeki iddiasını yinelemişti. Japonya, Güney Kore'nin kontrolü altında bulunan ada grubunda 11 yıldır hak iddia ediyor.

Söz konusu adalar, daha önce de iki ülke arasında gerginliklerin yaşanmasına sebep olmuştu. Seul yönetimi, Japonya Savunma Bakanlığının 2015'te yayımladığı "Beyaz Belge"de adalarının "Japon toprağı" olarak nitelenmesine tepki göstermişti.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN