Güney Sudan'da ordudan istifalara iki üst düzey isim daha katıldı

Güney Sudan'da ordudan istifalara iki üst düzey isim daha katıldı

Güney Sudan'daki istifalara iki üst düzey asker daha katıldı. Güney Sudan ordusu askeri başsavcısı Henry Oyay Nyago ve askeri mahkeme başkanı Khalid Ono Loki, hükümete istifa mektuplarını sundu.

Nyago, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit yönetimine yazdığı mektupta, "Rejiminiz muhtelif savaş suçları, insanlığa karşı suçları işledi, soykırım ve etnik temizlik girişiminde bulundu" ifadesini kullandı.

Loki de istifa mektubunda, ülkedeki adalet sisteminin Mayardit'in mensup olduğu Dinka etnik grubuna mensup olmayan kişilere karşı zorba, yoz ve ayrımcı olduğunu savundu. Güney Sudan Genelkurmay Başkanı Paul Malong'u da Dinka etnik grubuna mensup kişileri korumakla suçlayan ve istifaya çağıran Loki, "Güney Sudan'a sadece ülkede daha çok felakete sebep olacak büyük bir kaos ve utanç getirdiniz" ifadesine yer verdi.

Ülkede geçen hafta General Thomas Cirillo Swaka, Dinka etnik grubunun orduya egemen olduğu gerekçesiyle istifa etmişti. Çalışma Bakanı Gabriel Duop Lam da ülkede mevcut yönetimi "milli birliğin kısmi hükümeti" olarak nitelendirerek görevini bırakmış, Riek Machar yönetimindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'ne (SPLM) katıldığını duyurmuştu.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te, yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsünde bulunduğu" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Barış görüşmeleri neticesinde 17 Ağustos 2015'te taraflar anlaşmaya varmış ancak barış süreci, devlet başkanına bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla sekteye uğramıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN