Gurbetçi’ye ‘Diaspora Komisyonu’

Gurbetçi’ye ‘Diaspora Komisyonu’

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Göç ve Diaspora Komisyonu kurulması teklifinde bulundu. Mülteci dalgasına karşı Türkiye’nin hazırlıksız yakalandığı ve eksikliklerinin bulunduğu vurgulandı. Teklifte, yurt dışındaki Türkler’in de yaşadığı sorunlara dikkat çekildi.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Türkiye, Suriye iç savaşının patlak verdiği Mart 2011’den sonra sayıları 3 milyonu aşan sığınmacıyla birlikte göçmen olgusuyla karşı karşıya kaldı. Ancak bu sayıda bir göç dalgası Türkiye’nin göçmen politikası konusundaki eksikliklerini ortaya koydu. Son yıllarda batıda artan ırkçı yaklaşımlar ise yurtdışındaki Türk vatandaşlarının yaşadığı sorunları gün yüzüne çıkardı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Mustafa Yeneroğlu bu eksikliklerin giderilmesi için bir Göç ve Diaspora Komisyonu kurma teklifi yaptı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu “Göç ve Diaspora Komisyonu” kurulması için kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifinde yaşadıkları ülkelerin vatandaşı olan Türk toplumunun sorunları ve ihtiyaçlarının çalışma hayatıyla ilgili konuları aştığını belirten Yeneroğlu, birçok alanda devletin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. İlk dönemde geçici olarak görülen bu sürecin, zaman içinde farklılaştığı anlatılan teklifte, Türk diasporası olgusunun ortaya çıktığı belirtildi. Teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Günümüzde sayısı milyonları bulan Türk toplumu yurt dışında kalıcı olarak yaşamlarını sürdürmeye başlamıştır. Bir taraftan yurt dışında kalıcı olan ve yaşadıkları ülkelerle bağlarını güçlendiren, diğer taraftan Türkiye ile kültürel ve hukuki bağlarını yoğun bir şekilde devam ettiren bu kitle, gelinen nokta itibarıyla niteliği, ihtiyaçları ve sorunları bakımından bir ‘Türk diasporası’ olgusunu ortaya çıkarmıştır.”

Teklifte, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1923’ten 2000’li yıllara kadar Türk soylu ve Müslüman akraba topluluklardan yaklaşık 2 milyon kişinin ülkeye göç ettiği, günümüzde ise Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu çoğunluğu geçici koruma altında olan 3 milyondan fazla Suriyelinin misafir olarak barındığı anlatıldı. Türkiye’nin 1934 yılında çıkarılan 2510 sayılı İskan Kanunu haricinde, uzun yıllar ülkeye yönelen uluslararası göç hareketleri ile ilgili bir göç mevzuatı geliştirmediği belirtilen kanun teklifinin gerekçesinde “1934 tarihli İskan Kanunu, Türk kültürüne bağlılık dolayısı ile nüfus, oturuş ve yayılışı tanzim etmiş, Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı kimseleri muhacir olarak kabul etmiştir. Bu kapsam dışındakileri ise yabancı olarak tanımlamıştır. Ancak özellikle Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından ülkemiz, Türk soylu ve Müslüman akraba toplulukların dışında, dünyanın farklı yerlerinden, farklı din ve milletten insanlar için gerek transit ülke gerekse hedef ülke olarak seçilmiştir. Ülkemize gelen yabancıların sayısı her geçen yıl artış göstermiş, Türkiye bu yeni göç hareketlerine hazırlıksız yakalanmıştır” denildi. Komisyonun kurulması halinde insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ile kitlesel göç hareketlerinin takip ve kontrolününün sağlanacağı kaydedildi. 

AMAÇ ASİMİLASYONA KARŞI KİMLİĞİN KORUNMASI

Kanun teklifinde kurulması öngörülen Göç ve Diaspora Komisyonu’nun amaçları hakkında şu bilgilere yer verildi: “Ülkemiz dışında yaşayan Türk toplumu noktasında anadilin öğrenimi ve yaygınlaştırılması, eğitim, kültürel faaliyetler, din hizmetleri, Türk medyasının güçlendirilmesi, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşama katılımı teşvik, ayrımcılıkla mücadele, aile ve sosyal hizmetler, kimlik ve aidiyetin geliştirilmesi ile yaşadıkları ülkede ve Türkiye’ye geri dönüşleri durumunda uyum ve katılımın güçlendirilmesi, asimilasyon politikalarına karşı mücadele, konsolosluk ve müşavirliklerin kapasitesinin artırımı konularında faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi; diğer ülkelerle ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla göç alanında müzakereleri yürütmek ve bu konularda TBMM’yi bilgilendirmek...”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN