Güvenlik Komisyonu uyardı: Stres çarkının gizli tehlikeleri

Güvenlik Komisyonu uyardı: Stres çarkının gizli tehlikeleri

'Fidget Spinner' olarak bilinen stres çarkını bilmeyen veya bir kere kullanmamış olan yok. Kısa süre içinde dünya üzerine yayılan küçük el aleti, özellikle öğrenci ve küçük çocukların gözdesi olmayı başardı. ABD Güvenlik Komisyonu, meydana gelen kazalar sonucunda geniş çaplı araştırma yaparak, üretici ve tüketicilere yönelik bilgilendirme yazısı yayınladı.

KARAR HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Kısa süre içinde tüm dünyada yayılan stres çarkı özellikle öğrenci ve küçük çocukların vazegçilmezi oldu. Stresli anlarda parmaklarının arasında döndürülen bu çark, ABD'de küçük kazalara yol açmaya başlayınca Tüketici Ürünleri Güvenliği Komisyonu üretici ve tüketiciyi bilgilendirmek amaçlı küçük bir çalışma hazırladı. Buna göre, stres çarkını güvenli ve doğru kullanmak için birtakım kurallar belirlendi. 

BİRİ PATLADI, DİĞERİ DE ERİDİ 

Stres çarklarının bu kadar fenomen olması nedeniyle üreticiler, yeni fonksiyonlar ekleyerek çarkın pilli halini üretti. İlk tehlikede bu pilli stres çarklarında ortaya çıktı. Buna göre, pilli stres çarklarının pillerinde erime ve yanma meydana geldi. Öte yandan geçtiğimiz mayıs ayında stres çarkıyla oynarken kenarını yutan 10 yaşındaki kız, boğulmak tehlikesi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Ameliyat olduktan sonra sağlığına kavuşan küçük kızın vakası, Güvenlik Komisyonu'nu harekete geçirdi. 

"KÜÇÜK ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN"

Komisyon başkanı Ann Marie Buerkle yaptığı açıklamada "Stres çarkını küçük çocuklardan uzak tutun. Bu çarkın plastik ve metal parçaları kırıldığında çok tehlikeli hale gelebilir. 3 yaşından küçük çocuklara bu oyuncaklar asla verilmemeli" dedi.  

ŞARJLI ÇARKLARIN ŞARJLARINA DİKKAT

Yeni geliştirilmiş şarjlı çarkların ise gece saatlerinde şarj edilmemesi gerektiğini, aletlerin şarj edildiğinde daima birinin başında bulunması gerektiğini belirten Komisyon başkanı "Aşırı ısı veya çok yüklenme sonucu, çarkların şarjları patlayabilir. Bu gibi olaylardan korunmak için stres çarkları gece uyku saatlerinde doldurulmamalı" diye belirtti. 

ÜRETİCİLERE UYARI

Geniş çaplı araştırma yapan komisyon, stres çarkı üreticilerini de uyardı. Komisyon üyeleri, üreticilerin her bir çarkın ambalajına yaş sınırlaması ibaresinin konulmasını talep etti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN