İdlib’de bulunan muhalif gruplardan Soçi anlaşmasına destek

İdlib’de bulunan muhalif gruplardan Soçi anlaşmasına destek

Suriye’de İdlib yerel meclis binasında muhalif grupların temsilcileri ve aşiret liderleri arasında Soçi mutabakatını değerlendirmek amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonucunda varılan ortak görüş “Bölge de Türkiye’nin varlığında memnuniyet duyulduğu ve varılan karara saygılı olunacağı ancak Esad rejimi ve Rusya’ya güvenilmediği” yönünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz hafta Rusya’nın Soçi kentinde yapılan İdlib mutabakatının ardından bugün İdlib yerel meclis binasında muhalif gruplar ve bölgenin önde gelen aşiret reisleri bir toplantı düzenledi.

TÜRKİYE'NİN İÇİNDE BULUNDUĞU ZİRVEYİ YAKINDAN TAKİP ETTİK

Düzenlenen toplantıda Soçi’de alınan kararlar ele alındı. Toplantı sonunda alınan ortak karara göre Soçi’de alınan kararlara bağlı kalınacağı ve ağır silahların bu bölgeden çekileceği bildirildi. Öte yandan, toplantıda Türkiye’nin bölgede olmasından dolayı memnuniyet duyulduğu ancak Beşar Esad rejimine ve Rusya’ya da güvenilmediği görüşüne varıldı.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan İdlib Yerel Meclisi Grup Başkanı Dr. Bassam Sahyuni, “Türkiye’nin içinde bulunduğu zirveyi biz de yakından takip ettik. Çünkü bizim üzerinde bulunduğumuz topraklar için yapılan bir görüşmeydi. Bu konu da sürecin başından beri Türk devletinin ve Türk halkının desteğini yanımızda hissetmiştik. Bu süreçte de aynısını yaşadık yine gördük ki Türkiye devleti ve Türk halkı yanımızdadır. Rusya’nın ve rejimin saldırıları uzun süredir devam ediyordu. Ancak zirveden sonra hava saldırıları durdu ve kara saldırılarında da büyük bir azalma oldu. Birçok bölgede olan insanların temsilcileri ile bugün bir araya geldik. Biz sivil idare olarak Türkiye’nin almış olduğu bu kararın güvenilir bir şekilde yerine getirilmesini talep ediyoruz ve bu süreci de yakından takip edeceğiz. Rusya ve Suriye rejimine aleni bir güvenimiz yoktur. Burada bizim garantörlüğümüz sadece Türkiye’dedir bu süreçte de onların bizi yalnız bırakmayacağını biliyoruz. Bu sürecin sonunda başta İdlib’de bulunan siviller olmak üzere tüm Suriye halkının refaha ermesini istiyoruz. Çıkacak sonuç her ne olursa olsun Türk halkının ve Türk devletinin yanımızda olduğunu asla unutmayacağız” diye konuştu.

Abdulkadir Bekhur isimli aşiret lideri de yaptığı açıklamada, “Soçi’de 20 km’lik bir güvenli bölge kararı alındı. Biz bu alınan karara uyacağız ağır silahların kullanılmamasını sağlayacağız. Biz burada aşiret liderleri olarak bu kararın doğruluğunu konuştuk biz süreci görmek için bu karara uyacağız. Biliyoruz ki burada bizim için Türk halkının ve Türk devletinin bazı faaliyetleri var biz bunlara destek veriyoruz. Ancak Suriye rejimi bize savaşçı ve terörist yetiştiriyoruz gözüyle bakıyor ama bizim oğullarımız, torunlarımız, yeğenlerimiz bunlar terörist değiller onlar ülkelerinde daha fazla refah isteyen insanlardı sadece ama bugün terörist ilan edildiler ve biz bunu kabul etmiyoruz. Soçi’den çıkan karar inşallah hayırlı olur bizde bunun için aşiretler olarak üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz” dedi.

İSTANBUL/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN