IKBY’de referandum sancısı sürüyor

IKBY’de referandum sancısı sürüyor

IKBY Başkanı Barzani, tüm dünyanın tepkisine rağmen 25 Eylül’de bağımsızlık referandumunu düzenlemekte kararlı olduklarını söyledi. Türkmenler ise oylamanın kendi bölgelerini kapsayacağı ihtimaline karşı kaygılı.

Ankara başta olmak üzere dünya başkentlerinin şiddetle karşı çıktığı, Washington’un ise “IŞİD’le mücadeleyi etkileyeceği” gerekçesiyle ertelenmesini talep ettiği Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna ilişkin karşılıklı çıkışlar gelmeye devam ediyor. 4 gün önce “IKBY’nin kesilen bütçesinin gönderilmesi, Irak Anayasasının 140. Maddesi’nin uygulanması (Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi), Kürtlerin Irak hükümetinde azaltılan paylarının geri verilmesi Irak ordusunda Kürt oranının belli düzeye (eski oranına) yükseltilmesi” şartlarını sunan IKBY Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumun kesinlikle ertelenmeyeceğini ve düzenleneceğini söyledi. Barzani, referandumun ertelenmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile halkoylamasına ilişkin görüşmesiyle ilgili “Referandumun ertelenmesine değil, Bağdat ile diyaloğa girilmesine razı oldum” dedi.

Suudi basınına konuşan Barzani, Bağdat’ın Erbil’e karşı politikası değişmezse ortaklıklarının sona erebileceğini kaydetti. İran’ın da vesayetini kabul etmeyeceğini savunan Barzani, 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduklarını ileri sürdü, “Gelecekte de böyle olacağız” dedi. Türkiye ile büyük çıkarları olduğunu söyleyen Barzani “Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli” iddiasında bulundu.

SALİHİ: TÜRKİYE BİZİ YALNIZ BIRAKMASIN 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunu, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı bölgelerde yapmasını kabul etmediklerini söyledi: “Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer Türkmen bölgelerindeki referandumu kesinlikle reddediyoruz. Eğer birlikte yaşamak istiyorsak, çoğunluk veya azınlık diye bir halk olmamalıdır. Eğer birinci çoğunluktaki halk Kürtlerse, diğer birincisi bizleriz. Türkiye ve Türk dünyasına şunu söylüyoruz; bölgede kimse bizi yalnız bırakmasın. Aksi takdirde eririz. Türkmenlerin ordusu olması lazım.” Öte yandan IKBY’de bir grup siyasetçi, gazeteci ve aktivistin başlattığı referandum karşıtı kampanyanın sözcüsü Rabun Maruf da sandıktan büyük oranda ‘hayır’ çıkacağını savundu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN