'İnsan genetiğini değiştirmeye hazırız'

'İnsan genetiğini değiştirmeye hazırız'

Kathy Niakan liderliğindeki bir grup İngiliz genetikçinin, insan embriyosunun genlerini değiştirme izni için yaptığı başvuru, perşembe günü değerlendirilecek. Başvuru kabul edildiği takdirde ilk kez insan genlerinin değiştirilmesi üzerine bir çalışma yapılacak.

[Karar]

İngiliz bilim insanlarının, anne karnındaki embriyoların genetiğini değiştirmeye hazır oldukları bildirildi.

Guardian'da yer alan habere göre Francis Crick Enstütüsü'nün, Eylül ayında insan genetiğiyle oynamak için yaptığı başvuruya perşembe günü yanıt verilmesi bekleniyor.

Bazı genler devre dışı bırakılacak

Kathy Niakan liderliğindeki araştırma ekibinin, "gen düzenleme" adı verilen bir yöntemle, insan embriyosunun erken dönemlerinde bazı genleri devre dışı bırakmayı amaçladığı belirtiliyor. Bilim insanlarının, bu işlemden sonra bir hafta boyunca embriyoları gözleyeceği ve daha sonra onları yok edeceği ifade ediliyor.

16-01/18/694.jpg
Kathy Niakan

Bu şekilde, bir döllenmiş yumurtanın sağlıklı bir embriyoya dönüşümündeki karmaşık genetik süreçlerin aydınlatılması planlanıyor. Bilim insanları bu çalışma sayesinde düşük ya da sakat doğma gibi sorunların önüne geçebilmeyi umuyor.

İngiliz İnsan Dölleme ve Embriyoloji İdaresi, Niakan ve ekibinin yaptığı başvuruyu perşembe günü değerlendirecek. Embriyo üzerinde yapılacak gentik deneylerin, dairenin onayından sonra ayrı bir etik komitesi tarafından da onaylanması gerekiyor.

16-01/18/embriyo.jpg
Bir insan embriyosunun mikroskopta görünümü

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN