Irak'ta son durum: Sınırlar esnek, hava gergin

Irak'ta son durum: Sınırlar esnek, hava gergin

Irak’ta bağımsızlık referandumunun yol açtığı gerilim had safhaya ulaştı. Peşmerge’nin çekildiği bölgelere yerleşen Şii milis gücü Haşbi Şabi’nin de bu noktalardan ayrıldığı iddia edildi ancak Bağdat’tan yalanlama geldi. IKBY güçleri kritik yollarda mevzi kazmaya başlarken Kerkük’te çatışmaların yaşandığı belirtildi, ITC binası ateşe verildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin dünya ve bölge başkentlerinin uyarılarına karşın 25 Eylül’de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından ülkede yaşanan gerilim devam ediyor. Kürt güçlerin Kerkük’ten çatışmadan ayrılıp, Erbil’in 2014 sınırlarına dönmesinin ardından bu bölgelere yerleşen Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin de önceki gün ele geçirdiği Şengal, Sinüne, Rabia, Zummar, Hanekin ve Kerkük’ten çekildiği iddia edildi. Bu gelişmenin ardından Erbil’de halk kutlama yapmak için sokaklara döküldü. Kutlamalar sırasında sık sık ağır makinalı silahlarla havaya ateş açıldı.

Duhok ve Zaho’da da sevinç gösterilerinin yapıldığı öğrenildi. Erbil’deki toplanmanın Bağdat yönetiminin IKBY’nin başkentine saldıracağı yönündeki iddialar üzerine gerçekleştiği öne sürülse de bu bilginin yanlış olduğu kaydedildi. IKBY Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakır “Hiçbir zaman Irak ordusu ile savaşma niyetinde olmadıklarını” söyledi. IKBY Güvenlik Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Erbil kenti üzerinde herhangi bir tehlike olmadığı gibi hiçbir askeri hareketlilik de söz konusu değildir. Peşmerge tam bir hazırlık içerisinde” ifadelerine yer verildi. Irak İçişleri Bakanlığı ise merkezi yönetime bağlı güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyindeki bazı tartışmalı bölgelerden çekildiği iddialarını yalanladı. Bakanlık Müsteşarı Vehab et-Tai “Emniyet güçlerimiz, görev yerlerinde konuşlanmış durumda, federal polis, çevik kuvvet, terörle mücadele ya da ordu birliklerinden bir tabur dahi geri çekilmedi” dedi. 

Diyala İli Polis Teşkilatı Sözcüsü Galib Atiyye de “Emniyet güçlerimizden hiçbiri bölgeden çekilmedi” ifadelerini kullandı. Gerilimin had safhada olduğu Kerkük’te ise Altunköprü kasabasındaki Irak Türkmen Cephesi temsilciliğine silahlı saldırı düzenlendi ve bina ateşe verildi. Kentte önceki gece çatışmaların yaşandığı ve 10 peşmergenin hayatını kaybettiği de iddialar arasında. Peşmerge güçleri de Altınköprü yakınındaki Erbil-Kerkük karayoluna askeri yığınak yaptı. Yol üzerinde toprak yığınları ile mevziler oluşturulurken, ulaşım tek şerit olarak verilmeye başlandı. IKBY’ye ait çok sayıda zırhlı araç da bölgede konuşlandı. Temas hattı olarak görülen bölgede İran’dan gelen 100 Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) peşmergesinin de bulunduğu ifade edildi.

ERBİL'DEN BAĞDAT'IN DİYALOG ÇAĞRISINA OLUMLU YANIT

IKBY Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin sorunların çözümü için yaptığı diyalog çağrısını kabul ettiklerini duyurdu. Diyalog çağrısının ortaklık çerçevesinde ele almaya ve müzakere yapmaya hazır olduğunu belirten IKBY, Irak’taki sorunların çözümünün askeri müdahale olmadığını kaydetti.

MESUT BARZANİ'NİN YARDIMCISI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

Irak yargısı, IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul hakkında tutuklama kararı çıkardı. Resul hakkındaki tutuklama kararının Kerkük’te görev yapan polis ve ordu birliklerine “işgal güçleri” ifadesini kullanmasından dolayı verildiği belirtildi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN