İran hedeflerine ‘fırsat’ bombası

İran hedeflerine ‘fırsat’ bombası

ABD desteği ile Suudi Arabistan’la yakınlaşan İsrail, Suriye’deki İran üslerini 4 gün arayla iki kez vurdu. Son saldırıda Şam’ın banliyösündeki Jamraya Araştırma ve Bilim Araştırma Merkezi imha edildi. İsrail’in ABD ve Riyad yönetimiyle İran’a karşı ortak strateji geliştirmesi nedeniyle durumu fırsata çevirdiği ifade ediliyor.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

İran’ın Suriye’deki askeri üsleri İsrail tarafından nokta atışlarla bombalanıyor. Geçtiğimiz hafta Şam yakınlarında İran’a ait olduğu belirtilen bir askeri üs İsrail tarafından vurulmuştu. İsrail dün de yine Şam banliyösündeki Jamraya Araştırma ve Bilim Merkezi’ni bombaladı. Suriye’nin TÜBİTAK’ı olarak bilinen bu merkezde İran’ın askeri olarak üslendiği belirtiliyor. İsrail eş zamanlı üç bombardımanla İran ve Hizbullah güçlerinin konuşlandığı noktaları da vurdu. İsrail’in Suriye’deki çatışmalar sona ermeden önce daha önce belirlediği İran üslerini ortadan kaldırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Serhat Erkmen Karar’a yaptığı değerlendirmede, Suriye’deki iç savaşın İran ve desteklediği Hizbullah’a avantajlar sağladığı ve üstlenme bölgeleri ele geçirdiğini belirterek “Suriye’deki çatışmaların bitmesine gittikçe yaklaşılıyor. Bu süreçti İsrail İran’ın Suriye’de elde ettiği avantajları ortadan kaldırmaya çalışıyor olarak yorumluyorum. Çünkü İsrail, İran ve Hizbullah’ın üstlenme bölgelerini kendisi için tehdit olarak algılıyor. Çatışma sona erdikten sonra bunlarla baş etmesi daha güç olduğu için tespit ettiği neresi var bu yerleri vurmaya devam ediyor” dedi. İsrail’in Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin had safhaya ulaştığı bir dönemde bu bombalamaları yaptığını ifade eden Erkmen, böyle bir dönemde yapılan saldırıların da Arap dünyasından tepki almayacağını bildiği için rahat hareket ettiğini de belirtti.

Öte yandan İran İsrail saldırıları karşısında sessizliğini koruyor. Dört gün önce gerçekleşen saldırıya hava savunma füzeleriyle karşılık verildiği belirtilmişti. Suriye haber ajansı SANA dünki füze saldırılarını haberleştirdi ancak, üç İsrail füzesinin yine hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Ancak bölge halkı yüksek sesle patlamalar duydukları ifade ettiler. İsrail’den füze saldırılarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN