IŞiD’e karşı bütüncül mücadele şart

IŞiD’e karşı bütüncül mücadele şart

Reina’yı kana bulayan teröristin sağ olarak yakalanmasını değerlendiren uzmanlar, operasyonun başarısına dikkat çekti. IŞİD’in sosyal dokuyu hedef aldığını belirten güvenlik analisti Metin Gürcan “Bütüncül bir mücadele stratejisi gerek” dedi.

2017’nin ilk saatinde Ortaköy’deki gece kulübü Reina’da 39 kişi katleden, Kod adı Ebu Muhammed Horasani Abdulkavi olan terörist Abdülgadir Masharipov’un başarılı bir operasyonla sağ olarak yakalanmasını değerlendiren uzmanlar farklı noktalara dikkat çekti.

Güvenlik analisti Metin Gürcan, saldırganın yakalandığı evde bulunan 197 bin doların altını çizerek “IŞİD saldırılarının bir de paralı asker boyutu var” dedi. Akademisyen Nihat Ali Özcan ise Masharipov’un tek başına hareket etmediğini belirtti. Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği Başkanı Yesugay Aksakal da teröristin yakalanmasıyla IŞİD’li teröristlerin moral bozukluğu yaşadığını kaydetti. Polis ve istihbaratın başarılı operasyonunun altını çizen uzmanların görüşleri şöyle:

PARALI ASKER BOYUTU VAR

Güvenlik analisti Metin Gürcan: “Saldırganın sağ yakalanabilmiş olması büyük başarı. 2016’daki 8 büyük IŞİD saldırısı hep intihar saldırısıydı. IŞİD saldırılarının bir de paralı asker boyutu var. İlk defa para olayı gündeme geldi. IŞİD saldırıyı uluslararası bir ağ sayesinde yaptı. Demokrasiyi, sosyal dokuyu hedefliyorlar. Hukuk sistemi, finans, toplumsal dinamikler ve devlet kurumlarının eş güdüm içerisinde çalışacağı entegre, bütüncül bir mücadele stratejisi şart. 2017’de şartlar zaten bize bunu dayatacak.”

BİREYSEL TERÖRİZM DEĞİL 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nihat Ali Özcan: “Saldırganın bunu tek başına yapmadığını göreceğiz, öğreneceğiz. Silah tedarik etmesi, İstanbul’a gelişi ve kalması, hedefin seçilmesi bir sistemin ürünü, sonucu. Dolayısıyla bireysel bir terörizmden bahsedemeyiz. Örgütler bu işleri böyle düzensiz ve plansız yapmaz. Onların da bir stratejileri, aklı var. Zamana karşı yarışarak 20 milyonluk bir şehirde, 80 milyonluk bir Türkiye’de böyle birini bulmak sabır isteyen bir iş.”

ÖLÜMÜNE DIŞARI ATLAYABİLİRDİ

Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği Başkanı Yesugay Aksakal: “Operasyon son derece başarılı gerçekleşti. Evlere yönelik operasyonlar son derece riskli operasyonlardır. Kapının açılarak içeri girilmesi çok anlıktır, burada saniyeler önemlidir. Zanlı silahla ya da bombayla karşılık verebilir ya da ölümüne dışarıya atabilir. O yönden de başarısı büyüktür. Ayrıca teröristin yakalanmasıyla IŞİD’e büyük bir darbe vuruldu ve bu durum örgüt üyeleri için moral bozukluğuna yol açtı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN