IŞİD’i Whatsapp’tan avlıyorlar

IŞİD’i Whatsapp’tan avlıyorlar

Suriyeli bir grup aktivist, IŞİD’in mülteci kılığında komşu ülkelere sızma tehlikesine karşı harekete geçti. Kurdukları Whatsapp grubuyla sınırdaki mülteci fotoğraflarını inceleyen aktivistler, tespit ettikleri militanları bildiriyor.

Bir dönem Irak ve Suriye topraklarının büyük bölümünü kontrol eden IŞİD’in, bugün alan hakimiyeti hemen hemen sona ermiş durumda. Bu durum sebebiyle yeni taktiklere yönelen örgüt, Irak ve Suriye topraklarında gerilla yöntemlerine dönerken, bir yandan da militanlarını sığınmacı kılığında komşu ülkelere sokmaya çalışıyor. Suriyelilerden oluşan bir grupsa, bunu engellemek için faaliyet gösteriyor. Grubun içinde IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde yaşayan siviller, aktivistler ve eski Özgür Suriye Ordusu savaşçıları bulunuyor. Katar merkezli Middle East Eye sitesi, bu gruptan Ahid el-Hudr’la konuştu. 2015 yılına kadar Suriye’nin Deyrizor vilayetinde yaşayan Hudr, IŞİD’in yaşadığı bölgeyi ele geçirmesinin ardından Almanya’ya kaçmış. Hudr, IŞİD Rakka’yı işgal ettikten sonra internet üzerinden örgütün işlediği suçları anlatan Rakka Sessizce Katlediliyor grubunun da kurucularından biri. IŞİD militanları, o kaçtıktan sonra evine baskın düzenlemiş. Hudr, günde 15 saatini kurdukları Whatsapp grubunun başında geçirdiğini söylüyor. Grupta, eskiden IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerden gelen mültecilerin fotoğrafları paylaşılıyor. Sistem şu şekilde işliyor, IŞİD’in önceden kontrol ettiği bölgelerden kaçıp muhaliflerin kontrolündeki İdlib ya da Halep’in batısına veya Türkiye’ye geçmek isteyen grup militanlarının fotoğrafları, muhalif savaşçılar tarafından çekiliyor ve sesleri kaydediliyor. Bu görüntü ve mesajlar kurulan Whatsapp grubuna aktarılıyor. Ahid Hudr, bu yolla son bir yıl içinde iki bin 500 IŞİD militanını tespit ettiklerini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN