İsviçre'de el sıkışmak istemeyen Suriyeli iki gence vatandaşlık verilmedi

İsviçre'de el sıkışmak istemeyen Suriyeli iki gence vatandaşlık verilmedi

İsviçre'de vatandaşlık talebinde bulunan iki erkek kardeş dini hassasiyetleri nedeniyle öğretmenlerinin elini sıkmayınca vatandaşlık talepleri reddedildi.

İsviçre’ye siyasi mülteci olarak giden Suriyeli ailenin vatandaşlık başvurusu, 14 ve 15 yaşlarındaki erkek çocuklarının kadın öğretmenlerin ellerini sıkmaması nedeniyle askıya alındı.

AYAK UYDURAMAZLAR

İki çocuk, ülkenin kuzeyindeki Therwil’de, öğretmenlerin öğrencileriyle el sıkışma geleneğine ayak uyduramayacaklarını söyledi. Dini olarak yakın aile üyeleri dışındaki kadınlarla fiziksel temasta bulunamayacaklarını gerekçe olarak gösterdiler. İki öğrenci, erkek öğretmenlerle de el sıkışmayacak şekilde bu etkinlikten muaf tutuldu. Okul görevlileri, cinsiyet ayrımcılığına neden olmamak için çocukların erkek öğretmenlerle el sıkışmasını da engellediklerini ifade etti.

ÜLKE KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASI

Bu olay, ülkede tartışmaya yol açtı. Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga’nın da aralarında olduğu isimler, el sıkışmasının İsviçre kültürünün parçası olduğunu ifade etti. Vatandaşlık başvurularından sorumlu komisyonun başkanı Georges Thüring, “El sıkışmaya karşı gelenlerin entegrasyonundan bahsedebileceğimizi düşünmüyorum. Şahsen başvurularını reddederdim. Ancak komisyonun başkanı olarak, başvurunun diğerleri gibi düzgün bir şekilde ele alınabileceğini sizi temin ederim” dedi.

350 BİN MÜSLÜMAN YAŞIYOR

Salı günü Therwil’in bağlı olduğu Basel kantonundaki yetkililer, ailenin vatandaşlık işlemlerinin askıya alındığını açıkladı. 8 milyon kişinin yaşadığı İsviçre’de yaklaşık 350 bin kişi Müslüman. Daha önce Müslüman ailelerinin kızlarının yüzme kurslarından muaf tutulmasını istemeleri, tartışmalara yol açmıştı. Okullarda başörtüsünün yasaklanması ise mahkemede reddedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN