Kabile gibi kabine

Kabile gibi kabine

Gana’da yolsuzluğu bitirme vaadiyle iktidara gelen Akufo-Addo, kabinesini açıkladı. 26 milyon nüfuslu ülkenin yeni kabinesi tam 110 bakandan oluşuyor. Akufo-Addo, kararını “Tatile gitmeyecekler” diyerek savunuyor.

Batı Afrika ülkesi Gana’da yolsuzluğu bitirme sözüyle girdiği seçimleri kazanan Devlet Başkanı Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, 26 milyon nüfuslu ülkedeki bakan sayısını 110’a çıkardı. Halihazırda 56 kişilik olan Gana kabinesine 50 bakan yardımcısı ve dört devlet bakanı ekleyerek bu sayıya ulaşan Akufo-Addo, şimdi eleştirilerin hedefinde. Akufo-Addo’ya göre ise bu atamalar ülkesi için ‘gerekli bir yatırım.’

Devlet televizyonuna verdiği röportajda “İnsanların böylesine büyük bir kabineyi gördüklerinde maliyeti nedeniyle endişelenebileceklerinin farkındayım” diyerek toplumun tepkisini anlayışla karşıladığı mesajını veren Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Bu, ülkenin hızlı dönüşümü için yapılması gerekli bir yatırım. Bakanlar çalışmaya geliyor. Bu, onlar için bir tatil olmayacak.”

Ancak ‘kabinenin kalabalık olmasının gerekli olduğu’ savunması muhalefet kanadının ikna edilmesi için yeterli olmadı. Gana parlamentosundaki muhalefet partisi Ulusal Demokratik Kongre lideri Haruna Iddrisu, “Fil büyüklüğündeki hükümete karşıyız. Akufo-Addo da devlet başkanından çok bir siyasetçi olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Yeni bakan atamalarının ardından Tarım Bakanlığı bir bakan, bir devlet bakanı ve üç bakan yardımcısı; dört diğer bakanlık ise bir bakan ve üç bakan yardımcısına sahip oldu.

Reuters uluslararası haber ajansına bilgi veren hükümet kaynaklarınıh yaptığı açıklamalara göre, kalabalık kabinenin bakanlarının maaşları da yaklaşık olarak 4 bin dolar olacak. Yeni seçilen kabinedeki her bir bakan için ayrıca, en az iki araba ile konut tahsis edilecek. Bakanlar, araçlarının yakıt harcamaları için devlete para ödemeyecek, bazı kamu hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak ve güvenlikleri devlet tarafından sağlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN