Suudi Arabistan'ın silah ortakları

Suudi Arabistan'ın silah ortakları

ABD'nin Cemal Kaşıkçı cinayetinde zayıf bir tepki ortaya koymasının ardından, gözler ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah anlaşmasına çevrildi. İşte ülke ile en çok silah ticareti yapan ülkeler...

İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili endişeler dünya gündeminde yer edinmeye devam ediyor.

Kaşıkçı'nın öldürüldüğüne ilişkin Türkiye kaynaklı bilgilerin ortaya çıkmasıyla uluslararası toplumun ve kimi ülkelerin Suudi Arabistan'a yönelik tepkileri artıyor. Ancak Beyaz Saray yönetiminin zayıf tepkisi ve Riyad'a sert bir tavır takınmaktan kaçınması iki ülke arasındaki silah ticaretiyle ilgili tartışmaları gündeme getiriyor.

Kaşıkçı'nın öldürüldüğüne yönelik bilgilere temkinli yaklaşan ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan ile yapılan 110 milyar dolarlık silah ticaretini gündeme getirerek bu anlaşmanın ekonomiye olan katkısını öne çıkarıyor.

Her yıl uluslararası silah ticaretini araştıran Stockholm merkezli Sipri adlı kuruluşun raporuna göre Suudi Arabistan, ABD'den en fazla silah alan ülke konumunda.

18-10/19/liste.jpg

Trump'ın Riyad'ı açıkça eleştirme konusunda gönülsüz davranması Suudi Arabistan'ın ABD'nin silah ticaretinin bir numaralı alıcısı olmasına bağlanıyor ve bu konuda Trump'a insan haklarını geri plana ittiği eleştirileri yapılıyor.

Sipri'nin 2017 yılı verilerine göre Türkiye'nin ise son beş yılda silah üretimi bir önceki döneme göre yüzde 145 artış gösterdi. Türkiye'nin en fazla silah sattığı ülkelerin başında Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan geliyor.

18-10/19/kl-1539942891.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN