Kaşıkçı cinayetinin karakutuları: Tümgeneral Ahmet el Asiri ve Saud el Kahtani kimdir?

Kaşıkçı cinayetinin karakutuları: Tümgeneral Ahmet el Asiri ve Saud el Kahtani kimdir?

Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürüldüğünü kabul etmesinin ardından dünyanın konuştuğu olayla ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Riyad yönetiminin görevden alduğu isimler arasında Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı General Ahmet el Asiri ile Kraliyet Mahkemesi danışmanı Saud el Kahtani de yer alıyor. Soruşturma ve peş peşe yapılan açıklamalar ise Veliaht Prens'in masum olduğunu kanıtlamaya yönelik hamleler olarak değerlendiriliyor. 

Cemal Kaşıkçı olayında dünyadan yükselen tepkilerle köşeye sıkışan Suudi Arabistan'ın gazetecinin konsoloslukat öldürüldüğünü resmin kabul etti. Ancak Riyad yönetiminin peş peşe yaptığı açıklamalar ve başlattığı soruşturma, 'üç beş serseri' senaryosunun devreye sokulduğunu gösteriyor. Gözler ise Veliaht Prens Selman'ın cenayetteki rolüne çevrilmiş durumda. Riyad'ın görevden aldığı isimler ise Prens'e yakın isimler. 

18-10/22/1015431588.jpg

AHMET EL ASİRİ KİM?

Bu isimlerden Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı General , Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a en yakın isimlerden biri olarak gösteriliyor. Kraliyet Mahkemesi danışmanı Saud el Kahtani ise Selman'ın sosyal medya operasyonlarını yöneten isim olarak biliniyor. 

Asiri'nin Suudi Arabistan'ın güç dengeleri içerisinde bilinen bir isme dönüşmesi Mart 2015'te Yemen'de Husi isyancılara karşı askeri müdahalenin başlamasıyla oldu.

Asiri, Yemen'deki operasyonu yürüten koalisyonun sözcülüğü görevini üstlendi. O dönemde Savunma Bakanı olan Prens Muhammed'in en yakın çalışma arkadaşlarından birine dönüştü. Yemen'deki askeri müdahalede rol alan isimlerin büyük bir kısmı Suudi Arabistan'ın iktidar yapılanmasında bugün önemli yerlerde bulunuyor.

PROTESTOCULARA HAKARET ETTİ

Anadili Arapça'nın yanı sıra İngilizce ve Fransızca'yı da akıcı şekilde konuşan General Asiri, özellikle Suudi Arabistan'ın Yemen'de sivil ile silahlı militanlar arasında ayrım gözetmeksizin hava operasyonları düzenlediği yönündeki iddialarla ilgili uluslararası basından gelen sorulara verdiği net yanıtlarla dikkatleri üzerine çekti.

18-10/22/manset-copy-1540202286.jpg

Genel olarak sakin ve her türlü soruya yanıt vermesiyle bilinen Asiri, Mart 2017'de Londra'ya yaptığı ziyaret sırasında sükunetini kaybetti. Londra'da katıldığı konferans öncesinde düzenlenen protesto gösterisinde kendisine yumurta atıldı.

Olay sırasında çekilen bir videoya göre, bu yumurtalardan birisinin isabet ettiği Asiri, protestoculara dönerek hareket çekti.
 
Bu olaydan kısa bir süre sonra da Suudi istihbarat servisinin iki numaralı ismi olarak atandı.

ABD VE FRANSA'DA ASKERİ OKULLARA GİTTİ

Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki Muhayil adlı küçük bir köyde doğan 66 yaşındaki Asiri, orduya katılmasının ardından başarılı bir kariyere imza attı ve hızlı bir şekilde yükseldi.

Suudi Arabistan ordusuna bağlı Hava Savunma Kuvvetleri'nde 30 yıldan uzun süre görev yaptı ve tümgeneralliğe kadar yükseldi.

ABD'deki Sandhurst ve West Point ile Fransa'daki St Cyr gibi dünyanın en prestijli askeri okullarında eğitim aldı.

KAŞIKÇI OLAYINDAKİ ROLÜ NE?

Asiri, kendi başına taktik kararlar alabilecek güce ve konuma sahip biri olarak gösteriliyor. Ancak Kaşıkçı olayındaki rolü henüz tam olarak bilinmiyor.

New York Times'da yer alan bir haberde, Asiri'nin Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'a getirilerek, sorgulanması için Veliaht Prensi Muhammed'den sözlü yetki aldığı öne sürüldü.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Suudi bir yetkili de hükümetin yurt dışında yaşayan muhalif isimleri ülkeye geri getirmeyi amaçlayan bir girişim başlattığını ve Asiri'nin de bu kapsamda Kaşıkçı için 15 kişilik bir heyet oluşturduğunu söyledi.

KAŞIKÇI'YA DANIŞMANINI GÖNDERDİ

Habere göre, Asiri, Londra'da birlikte çalıştıkları dönemden Kaşıkçı'yı tanıyan Kahtani'den yardım istedi ve Kahtani de ikna görüşmelerini yapmak üzere güvendiği danışmanlarından biri olan Mahir Mutreb'i görevlendirdi.

Aynı yetkili, gönderilen heyete İstanbul Başkonsolosluğu'nda Kaşıkçı'yı geri dönmeye ikna etmeleri, edemezlerse birkaç gün İstanbul dışındaki bir güvenli evde tutmaları ve bir kez sonuç alamamaları halinde de serbest bırakmaları talimatı verildiğini savundu.

Suudi Arabistan'dan ise Asiri'nin Kaşıkçı olayındaki rolüyle ilgili yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor.

Cuma akşamı yapılan ve Kaşıkçı'nın öldüğünün kabul edildiği açıklamanın ardından Asiri de görevden alındı.

Suudi Veliaht Prens Selman’ın danışmanı Suud el-Kahtani ise özellikle Riyad yönetiminin sosyal medya operasyonlarıyla dikkat çeken bir isim. 2017’de yaptığı paylaşımlarda suikast döneminin başladığını duyurmuştu. Kahtani, emrindeki şantaj ve trol ordusuyla sosyal medyada itibar suikastleri düzenliyor. Veliaht prensin vizyon ve politikalarını medya ve sosyal medyada pazarlayan Kahtani, "yalan haber megafonu" olarak tanımlanıyor. Suudi Krallığı’nı eleştirenleri Twitter hesabından tehdit ederek sonuçlarına dikkat çeken Suudi danışman, Müslüman Kardeşler ve Katar'ı karalama amaçlı propaganda çalışmaları da yürütüyor. Kahtani, Suud'un Katar'ı bir adaya dönüştürmek gibi en provokatif politikalarının da başını çekti.

18-10/22/kehtani.jpg

KARA LİSET AÇIKLAMASI

Kahtani ise 8 Ağustos 2017'de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Suudi Arabistan aleyhinde yazanları "kara listeye" aldıklarını açıklamış ve sosyal medya kullanıcılarından bu isimlere karşı destek istemişti. Kahtani bir kişiye verdiği cevapta, "Suikast defteri tekrar açıldı. İzleyin" ifadelerine yer verdi.

MEDYA VE TROL ORDUSU

Kaşıkçı'ya göre, Kahtani, Selman'ın Suudi medyasını kontrol altında tutmasını sağlamakla görevlendirilmiş kişi. Kaşıkçı, mart ayında New York Times'a verdiği demeçte, Kahtani'nin "bir trol ordusu" kurmak için sosyal medya ve teknoloji ustalığından yararlandığını söyleyerek "Suudi Arabistan'ın süper güç, Selman'ın ise tek popüler lider olduğu bir sanal dünya kuruyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

KAŞIKÇI'YA TUZAK

Kaşıkçı yok edilmeden aylar önce, Suudi yetkililerin bir an önce Riyad'a dönmesini istedikleri bilgisini yakın çevresiyle paylaştı. Kendisine dokunulmayacağı vaadini ve Selman ile çalışma teklifini içeren mesajın Kahtani tarafından iletildiğini belirten Kaşıkçı, "Selman'ın çekici" olan bu kişiye güvenmediğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN