Komutanlar İdlib için Ankara yolunda

Komutanlar İdlib için Ankara yolunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyi için ‘Hançeri genişleteceğiz” açıklamasının ardından Ankara hareketli günler yaşıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran Genelkurmay Başkanı’nın ardından Rus ordusunun 1 numarasının da İdlib için Ankara’ya geleceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı harekatı ile yapılan hesaplara hançer soıktuk. Şimdi bu hançeri genişleteceğiz” sözlerinin ardından Ankara hareketli günleş yaşıyor. Suriye’nin sınır hattına sevkıyatlar hızlanırken 38 yıl aradan sonra İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Mohammad Hossein Bagheri Türkiye’ye 3 günlük ziyaret gerçekleştirdi. Bagheri, konuğu olduğu Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile de biraraya geldi. Konuk komutanın çantasında Suriye’deki olası İdlip harekatı, çatışmasızlık bölgeleri ve IKBY’nin bağımsızlık referandumu dosyaları vardı. İdlip konusunda gündem ısınırken Dışişleri Bakanı Mevlüt çavuşoğlu Ankara’nın yakın zamanda aynı konu üzerine Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gelasimov’u da ağırlayacağını açıkladı. TRT’ye konuşan Çavuşoğlu Suriye kirizinden, IKBY’ye kadar önemli başlıklarda açıklamalarda bulundu: 

YPG’YE DESTEK BİZE TEHDİT: ABD’nin YPG’ye silah vermesi Suriye’nin geleceği için de bizim güvenliğimiz bakımından da ciddi bir tehdit. ABD her ay YPG’ye verdiği silahların raporunu bize gönderiyor. Son raporda YPG’ye sadece zırhlı araçlar ve teçhizat sağlandığı, silah ve mühimmatın verilmediğini belirtiliyor. Bu bilgiler önemli ama esas mesele vermemesi. Ver, bize bildir. Bunun bir faydası yok bize

İDLİB İÇİN MÜZAKERE SÜRÜYOR: Biz Astana sürecini canlı tutmaya çalışıyoruz. Astana sürecinin en önemli rolü çatışmaları durdurmak, istikrarı ve çatışmasızlık bölgelerinin oluşmasını sağlamak. Suriye’nin güneybatısında Rusya, ABD ve Ürdün anlaştı. Doğu Guta ve Humus bölgelerinde Rusya kendi güçleri ile yaşanan ihlalleri gözlemliyor. İdlib konusunda da müzakereler devam ediyor. Türkiye, Rusya ve İran arasındaki teknik görüşmelerin sürüyor. Çatışmasızlıkları garanti altına aldıktan sonra bu sefer siyasi çözümü de ön plana çıkarmak lazım.

RUSYA YPG’YE SİLAH VERMEDİ: Suriye konusunda tüm ülkelerin kafasındaki resim netleşmeye başladı. İdlib konusu Türkiye için çok önemli. Süreç hem üçlü düzeyde Türkiye, Rusya ve İran arasında hem de Türkiye ve Rusya arasında ikili düzeyde götürülüyor. Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gelasimov’un İdlib’deki durumu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edecek. YPG konusunda Rusya, Türkiye’nin hassasiyetlerini daha iyi anlıyor. Rusya’nın YPG’ye herhangi bir silah yardımı yaptığı da görülmedi.

ÖKSÜZ’Ü ALMANYA’YA SORDUK: FETÖ firarisi Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğuna, hatta nerede yaşadığına dair bazı haberler çıkmaya başladı. Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Almanya’ya resmi olarak bir nota verdik. Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinin Alman Dışişleri Bakanlığına notayı iletti.

İSRAİL HATALARINDAN DÖNDÜ: Türkiye İsrail’in Kudüs’teki uygulamaları konusunda telkinde bulundu. bulundu. İsrail şimdi hatalarından geri döndü. Umarım aynı hataları tekrarlamaz. -ANKARA

REFERANDUM ISRARI İÇ SAVAŞA GÖTÜREBİLİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu yapma kararından geri dönmesini beklediklerini belirterek “Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun iç savaşa kadar götürür” dedi. Çavuşoğlu, IKBY’nin bağımsızlık referandumu yapma kararının son derece yanlış olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Araziden aldığımız bilgiye göre de halkın bir ilgisi, heyecanı yok. Halkın derdi ekonomi. Ciddi ekonomik sorunlar var” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN