Kutuplaşmada Avrupa birinci sırada

Kutuplaşmada Avrupa birinci sırada

Dünya toplumlarında hızla artan kutuplaşmaya dair yapılan bir çalışma, siyasi görüş farklılıklarının insanların ayrışmasının bir numaralı sebebi olduğunu ortaya koydu. Son 10 yılda kutuplaşmanın en çok arttığı bölge ise yüzde 66 ile Avrupa oldu.

Siyasi kutuplaşma, son dönemde hem Türkiye’de, hem de Batı dünyasında sık sık gündeme gelen ve endişe uyandıran konulardan biri. Yeni yapılan bir çalışma ise dünya toplumlarındaki kutuplaşmanın boyutlarını gözler önüne serdi. Ipsos Mori şirketi tarafından 27 ülkede yapılan araştırmaya 19 bin 428 kişi katıldı. Özellikle Avrupa ülkelerinden katılımcıların, ülkelerinde son 10 yılda kutuplaşmadaki artışa dikkat çektikleri görüldü. Avrupalıların yüzde 66’sı ülkelerinin 10 yıl öncesine göre çok daha kutuplaşmış olduğunu, yüzde 47’si ise toplumlarının çok daha hoşgörüsüz hale geldiğini söyledi. Amerika kıtasında ise bu oranlar yüzde 59 ve yüzde 36 oldu. Dünya çapındaki sonuçlar katılımcıların dörtte üçünün yaşadıkları toplumun kutuplaşmış, üçte birinin ise “oldukça kutuplaşmış” olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların sadece yüzde 16’lık bir kesimi kutuplaşmanın bugün daha az olduğunu düşünüyor.

Kutuplaşma sebeplerinde ise siyasi görüş farklılıkları başı çekiyor. Dünya genelinde farklı siyasi görüşleri gerilimin temel sebebi olarak gösterenlerin oranı yüzde 44 oldu. Bunu yüzde 36 ile zengin-yoksul, yüzde 30 ile göçmen-yerli, yüzde 27 ile din farklılıkları, yüzde 25 ile etnik farklılıklar izledi. Ancak Avrupa kıtasında yerli-göçmen geriliminin diğerlerinin önüne geçtiği belirlendi.

Ipsos Mori’den Glenn Gottfried “Tüm Avrupa’da benzer bir eğilim görülüyor. Her dört kişiden üçü toplumun oldukça ya da yeterince kutuplaşmış olduğunu söylüyor. Bu siyasi iklimin ya da Avrupa kıtasında sağa kayışın bir yansıması olabilir. En azından siyasi iklim insanların daha gergin hissetmesinin de bir sonucu olabilir. İkisi birbirine bağlı” dedi. Ankette İngiltere, Almanya ve Fransa’da göçmenler ile vatandaşlar arasındaki kutuplaşma öne çıkarkan geleneksel sosyal kutuplaşmalar da görüldü. Gottfried “Sınıf ve gelire dayalı gerilimler hala mevcut. Britanya’da örneğin katılımcıların üçte biri zengin ile yoksul arasında gerilim olduğunu düşünürken, Macaristan’da zengin-yoksul gerilimi göçmenlerle bağlantılandırılıyor” dedi.

TÜRKİYE'DE KUTUPLAŞMA YÜKSEK

Ankete Türkiye’den katılanların yüzde 65’i, ülkenin kutuplaşmış olduğunu söyledi. Bunların yaklaşık yüzde 30’u ülkeyi ‘oldıkça kutuplaşmış’ şeklinde tarif ederken, katılımcıların yarısı kutuplaşmanın son 10 yılda arttığını belirtti. Kutuplaşmanın bir numaralı sebebi olarak, siyasi görüş farklılıkları göze çarpıyor. Türkiye, bu anlamda göçmenlik ve o ülkede doğmuş olmanın bir numaralı gerilim sebebi olduğu Avrupa’yla ayrılırken, dünyanın geri kalanıyla benzerlik gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN