Lavrov: 'Suriye'den çekilmeme' açıklaması Cenevre ile çelişiyor

Lavrov: 'Suriye'den çekilmeme' açıklaması Cenevre ile çelişiyor

Dün Moskova ziyareti öncesinde ABD Rusya arasındaki anlaşmayı eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye için 'Askeri çözüm mümkün değil' diyen ABD'nin Suriye'den çekilmesini söyledi. Bunun üzerine Pentagon'dan öğle saatlerinde "Suriye'den çekilmiyoruz" açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanı Mattis'in bu açıklaması üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'nin Suriye'den çekilmeme kararının Cenevre anlaşmasına aykırı olduğunu söyledi.

ABD ve Rusya'nın ortak Suriye açıklaması, Moskova ziyareti öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Erdoğan'ın "O zaman askerinizi çekin" açıklamasının ardandan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon "Suriye'den çekilmiyoruz" çıkışı geldi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD Savunma Bakanı James Mattis'in BM'nin ABD'ye Suriye'de savaşma izni verdiğine ve ABD ordusunun Suriye'den ancak Cenevre'deki barış görüşmelerinin başarılı olduğunun belli olmasının ardından çıkacağına dair açıklamasını değerlendirdi.

Lavrov, Mattis'in Cenevre anlaşmalarıyla ters düşen ifadeler kullandığını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Mattis'in açıklamasını duydum. Bilindiği gibi ABD, her ne kadar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevini bırakmasını ön koşul olarak sunmasalar da, Suriye'de yönetim değişikliğini doğru bir adım olarak görüyor. Bu tutum, Cenevre anlaşmalarıyla ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye'deki tek amaçlarının terörle mücadele olduğu yönündeki açıklamasıyla çelişiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın ABD'nin gerçek niyetiyle ilgili olarak Washington'a sorular yönelttiğini de kaydeden Lavrov, ABD'nin şeffaf, adil ve anlaşılır bir tutum sergilemesini beklediklerinin altını çizdi.

'ABD, IŞİD'İ İLK KEZ KORUMA ALTINA ALMADI'

Öte yandan ABD'nin Suriye'nin Deyr ez Zor kentine bağlı Ebu Kemal kasabasındaki IŞİD militanlarını korumasını yorumlayan Lavrov, ABD'nin IŞİD militanlarını ilk kez koruma altına almadığına dikkat çekti.

Lavrov, ABD'nin daha önce Suriye'nin Rakka ve Irak'ın Musul kentlerinde de IŞİD'e destek verdiğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN