Macron ve Aleksis Çipras'tan ortak vurgu: Türkiye, AB yolunda ilerlemeli

Macron ve Aleksis Çipras'tan ortak vurgu: Türkiye, AB yolunda ilerlemeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmaneul Macron, Yunanistan'da temaslarda bulunuyor. Gündeminde Türkiye de var. Macron, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. İki lider, “Türkiye, AB yolunda ilerlemeli” mesajı verdi.

Macron ile Çipras, görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçti. Çipras, Yunanistan’ın Türkiye-AB ilişkilerine önem verdiğini söyledi, tarafların kendilerine düşen yükümlüklerini yerine getirmeleri gerektiğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı ise Türkiye’nin AB için önemli bir ortak olduğunu vurguladı. Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasınının önemine değinen Macron, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sürekli temasta olduklarının altını çizdi. Macron, Atina temasları çerçevesinde, tarihi Akrapol yakınlarındaki bir tepede de konuşma yaptı. Diplomatik çevreler Fransa'nın genç cumhurbaşkanının, Avrupa Birliği'ndeki nüfuzunu arttırmaya çalıştığı yorumlarında bulunuyor.

KURTARMA PAKETİ

Macron, Yunanistan krizini başlangıcından bu yana bir Avrupa krizi olarak değerlendirdiğini anlatarak, Yunan hükümetinin gerçekleştirdiği reformlar ve kurtarma paketi programındaki ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yunanistan'ın memorandumdan çıkmak için reformları sürdürmesi gerektiğine dikkati çeken Macron, zayıf noktalar olsa da ülkenin yavaş yavaş krizden çıktığını belirtti.

IMF İYİ NİYETLİ OLMALI

Cumhurbaşkanı Macron, IMF'nin Yunanistan'ın kurtarma paketi müzakerelerindeki tutumuna ilişkin, "IMF müzakerelerde iyi niyetli olmalı ve yeni şartlar koşmamalı." diye konuştu.

Macron, "IMF önemli bir organizasyon ve üstlendiği rolü destekliyorum ama IMF'nin Avrupa programlarını denetleme metodu doğru değil. IMF'nin rolü Avrupa meselelerine müdahale etmek değil." değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'ın yüksek kamu borcuna yönelik Avrupa Birliği'ne (AB) de çağrıda bulunan Macron, "Avro Grubu Yunanistan'ın borcunu hafifletmek için gerekli önlemleri almalı." şeklinde konuştu.

AVRUPA KENDİ MESELESİNİ ÇÖZMELİ

Yunanistan Bşbakanı Çipras da IMF'nin rolüne ilişkin, "Avrupa sorunlarını çözebilmek için kendi finansal araçlarına ve kurumlarına sahip. Avrupa kendi meselelerini kendisi çözebilmeli." ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın krizden çıkmasıyla Avrupa'nın da krizlerinin sona ereceğini savunan Çipras, "Yunanistan kurtarma paketlerinden kurtulmak için hazır ve kararlı. Kreditörlerimizin de gecikme ve sorunlardan kaçınma noktasında aynı yaklaşıma sahip olduklarından eminim." diye konuştu.

Çipras, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını aktararak, özellikle savunma ve enerjinin iş birliği açısından önemli alanlar olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN