Malcolm X'in kızları kimlerdir? Erdoğan'la ne görüştüler? Malcolm X kimdir?

Malcolm X'in kızları kimlerdir? Erdoğan'la ne görüştüler? Malcolm X kimdir?

Malcolm X'in kızları kimlerdir? sorusu Erdoğan'la New York'ta görüşmelerinden sonra gündem oldu. Peki Malcolm X'in kızları Başkan Erdoğan ile ne görüştüler? Malcolm X kimdir? İşte merak edilip aranan bütün bu soruların detaylı yanıtları...

Malcolm X'in kızları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. New York şehrinde yapılan bu görüşmede neler gündeme geldi? Malcolm X’in kızları kimlerdir? Qabilah ve Ilyasah’ın babası Malcolm X kimdir? İşte Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın kabul ettiği Malcolm X’in kızları ve görüşmeye dair tüm detaylar...

MALCOLM X'İN KIZLARI KİMLERDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 73’üncü Genel Kurulu’na katılmak üzere gittiği ABD’nin New York şehrinde Malcolm X'in kızları  Qabilah ve Ilyasah ile görüştü. Bu görüşmede Tayyip Erdoğan'a eşi Emine erdoğan eşlik etti. Amerikan siyasetçi ve insan hakları savunucusu Malcolm X’in kızları Qabilah ve Ilyasah ile Erdoğan arasındaki görüşmenin detayları konusunda kamuoyuna bilgi verilmedi. 

18-09/24/malcom-xin-kizi-ilyasah-shabazz.jpg

MERHAMETİ BABAMDAN ÖĞRENDİM 

Malcom X'in kızı Ilyasah Shabazz, bir akademisyen, yazar ve aktivist olarak yaşamını sürdürüyor. Shabazz, nasıl iyi bir Müslüman ve merhametli bir insan olunacağını babasından öğrendiğini söylüyor.

Malcom X'in kızı Ilyasah Shabazz, bir akademisyen, yazar ve aktivist olarak yaşamını sürdürüyor.
 
Amerikalı siyahi Müslüman lider Malcolm X, diğer adı El-Hacı Malik El-Shabazz. Tarihteki en etkili Müslüman şahsiyetlerden biri olarak gösterilen Malcolm, başlattığı mücadele ve etkili konuşmalarıyla yalnızca siyahların ve Müslümanların değil bütün dünyanın ilgisini uyandırdı. Onun kızı olan Ilyasah Shabazz'da bir akademisyen, yazar ve aktivist olarak adından söz ettiriyor. Türkiye'yi yakından takip eden Ilyasah Shabazz, geçtiğimiz günlerde düzenlenen TRT World Forum'a katılmak için İstanbul'a geldi. Babasından, tüm insanların haklarını savunma konusunda duyarlı olmayı öğrendiğini söyleyen Shabazz, bir eğitmen olarak kötü politikalar üretmeyen,adeletli ve merhematli olan bir nesil yetişmek için hiç durmadan çalışacağını belirtiyor.

18-09/24/malcolm-x.jpg

MALCOLM X KİMDİR?

Başkan Tayyip Erdoğan ile ABD'de görüşen Malcolm X’in kızları Qabilah ve Ilyasah ve Malcolm X gündem oldu. Vatandaşların merak ettiği Malcolm X'in hayatı hakkındaki tüm detaylar...

19 Mayıs 1925 tarihinde Nebraska eyaletinde dünyaya geldi. Asıl adı Malcolm Little'dır. Babası Reverend Earl Little, siyahilerin Amerika'da hiçbir zaman hak ettikleri özgürlüğe kavuşamayacağını düşünen bir Baptist idi. Babası Reverend Earl, 4 kardeşini beyazlar tarafından işlenen cinayetlere kurban vermiş ve kendisi de 1931 senesinde faili meçhul bir cinayete kurban gitmiştir. Babasının hayatını kaybetmesi üzerine Malcolm ve kardeşleri çeşitli ailelerin yanına, annesi ise akıl hastanesine yerleştirilmiştir.

Evlatlık verildiği ailenin yanında, Massachusetts'te ilkokulu bitirdi. Lise yıllarında parlak bir öğrenci olan Malcolm, avukat olma hayalleri kuruyordu. Bu hayalini duyan öğretmeni, avukatlığın siyahiler için gerçekçi bir hayal olmadığını söyledi ve bu söz üzerine Malcolm eğitimini yarıda bıraktı.

Boston'da yaşayan üvey ablasının yanına gelen Malcolm, 16 yaşında Boston- New York seferi yapan trenlerde sandviç satmaya başladı. New York'a gidip geldikçe Harlem'i ve Harlem'deki siyahilerle tanıştı. Genç yaşta çalışmaya başlayan Malcolm, Harlem'de gerçek anlamda birçok suç işledi. Uyuşturucu, kadın ticareti ve antika eşya hırsızlığı yapıyordu. 1946 yılının Şubat ayında hırsızlık suçundan 10 sene hapse mahkum edildi. İlk önce Charlestown Eyalet Hapishanesi'nde iki sene yatan Malcolm, oradan Concord Hapishanesi'ne nakledildi. 1948 yılının sonlarında Norfolk hapishanesine sevk edildi ve orada kardeşleri vasıtasıyla zenci milliyetçiliğini savunan Elijah Muhammed ile mektuplaşmaya başladı. Elijah Muhammed'in milliyetçiliği, Allah'ın bile zenci olduğunu söyleyecek kadar şiddetli durumdaydı. Yaşamı boyunca beyaz adamdan yalnızca şiddet ve adaletsizlik gören Malcolm, Elijah Muhammed'in bu sıcaklığından etkilenerek hareketine dahil oldu ve X soyadını aldı.

Hapisten çıkan Malcolm X, Elijah Muhammed'in Nation of İslam hareketine dahil oldu, enerjik oluşu ve harekete bağlılığından dolayı kısa sürede Nation of İslam hareketi bünyesinde yükselmeye başladı.

Beyaz adamı “Şeytan” olarak tanımlayan Malcolm X, sert, tavizsiz ve ırkçı söylemlerle adeta Elijah Muhammed'in konuşan ağzı ve en sadık adamıydı.

İlerleyen zamanlarda Malcolm X'in ön plana çıkmasıyla Elijah Muhammed ile arası açılmaya başladı ve Malcolm X, Elijah'ın yaşamını sorgulamaya başladı. Elijah Muhammed'in harekete bağlı 6 kadınla ilişkisi olduğu söylentileri ve eski sekreterinin Elijah'a nafaka davası açması, Malcolm X'i hareketten soğutmuştur. Malcolm X, Mart 1964 tarihinde Nation of İslam hareketinden ayrılmıştır.

Malcolm X, 1964 senesinde ilk defa Hacca gider. Hac dönüşünde Sünni-İslam'ı benimsediğini ve beyaz adamı artık “şeytan” olarak görmediğini söyler. Siyahilerin özgürlüğü konusunda eski görüşü nispeten devam etse de, ırkçı görüşünden vazgeçer ve Hac ibadeti sırasında gerçek kardeşliği bulduğunu söyler. Hac döünüşünde El-Hacı Malik El-Şahbaz adını alır.

1965 yılında Afrika Birliği Organizasyonu'ndan esinlenerek Afro-Amerikan Birliği Organizasyonunu kurar. 15 Şubat 1965 tarihinde New York'taki evi bombalanır ve saldırıdan ailesi yara almadan kurtulur. Bu saldırıdan 6 gün sonra, 21 Şubat 1965'te 6 silahlı kişi Malcolm X'in konuşma yaptığı kürsüye yaklaşıp yakın mesafeden 15 el ateş ederler. Hızlıca hastaneye yetiştirilmesine rağmen, Presbyterian Hastanesi yetkilileri tarafından öldüğü duyurulur. Saldırganların arasında 3 Nation of İslam hareketi üyesi bulunmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN