Mike Pompeo kimdir? ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kaç yaşında, önceki görevi ne?

Mike Pompeo kimdir? ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kaç yaşında, önceki görevi ne?

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu. Peki CIA Direktörü Pompeo kimdir, kaç yaşında, şimdiye kadar hangi görevlerde bulundu? ABD Başkanı Donald Trump'ın 23 Ocak'ta CIA Direktörü yaptığı Mike Pompeo, Tillerson'un yerine Dışişleri Bakanı olarak atandı. Trump yaptığı açıklamayla görevden alınan Rex Tillerson'un yerine Mike Pompeo'nun getirildiğini duyurdu. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo olarak açıklandı. Başkan Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı görevinden Rex Tillerson'un alındığını ve yerine eski CIA Direktörü Mike Pompeo'nun getirildiğini duyurdu. Peki ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kimdir, kaç yaşındadır? İşte Mike Pompeo hakkında merak edilenler...

ABD Dışişleri Bakanı Trump'ın, Tillerson'ın yerine Dışişleri Bakanı olarak atadığı Mike Pompeo, "Ona güvenim tam" sözlerini hakediyor. Cumhuriyetçi olmasının ötesinde Trump'ın dışpolitika tercihleri ve özellikle de İslam ülkelerine bakışını yansıtan bir isim Pompeo... Tillerson'un aksine İran'la yapılan anlaşmaya karşı çıkması, İslam ülkeleri ile terör saldırılarını ilişkilendiren görüşü, İsrail'e verdiği destek ve Netanyahu ile olan 'özel' ilişkisi Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden Trump için onu aranan Dışişleri Bakanı yapıyor. 

ABD’NİN YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI MİKE POMPEO KİMDİR?

1963 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde doğan Pompeo, 1982 yılında Los Amigos Lisesi’ni bitirdikten sonra ABD Askeri Akademi’sine katıldı. West Point’teki Askeri Akademi’yi 1986 yılında birincilikle bitirerek, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Almanya’da Demir Perde’nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı. Ordudaki aktif görevden sonra Harvard Hukuk Okulu’ndan mezun oldu. 1994 yılında Washington’a taşınan Pompeo, Williams and Connely isimli hukuk şirketinde avukatlık yaptı.

18-03/13/20160425-mike-pompeo-ap.jpg

1996’da Kansas eyaletine taşındı ve orada Thayer Hava Sahası isimli savunma sanayi şirketinin CEO’su olarak çalıştı. 10 sene sonra, şirketteki hisselerini satarak petrol sektörüne geçiş yaptı. Petrol sahalarına malzeme tedariki yapan Sentry International şirketinin başına geçti.

2010 yılındaki seçimlerde Kansas’tan Cumhuriyetçi Parti adayı oldu ve Temsilciler Meclisi’ne girdi. 2016 yılına kadar yapılan tüm seçimlerde Demokrat Parti adaylarını geride bırakarak üyeliğini sürdürdü.

POMPEO 2010’DA SENATÖR OLDU

2010’daki seçimlerde Kansas’tan Cumhuriyetçi Parti’den aday olarak ABD Kongresi’nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi’ne girdi. 2012, 2014 ve 2016 seçimlerinde de seçim bölgesindeki Demokrat Parti adaylarını geride bırakarak Kongre üyeliğini sürdürdü.

Temsilciler Meclisi’ndeki görevi süresince istihbarat örgütlerini denetleyen komitede, Enerji ve Ticaret Komitesi’nde ve CIA Alt Komitesi’nde yer aldı. Libya'nın Bingazi kentinde 2012’de ABD’li diplomatlara yapılan saldırıyı soruşturan komitede de görev yaptı. Komite, Dışişleri Bakanlığı’nın ciddi bir hatası olmadığı sonucuna varsa da Pompeo, 48 sayfalık ayrı bir rapor hazırlayarak dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un hatalı olduğunu savundu.

‘Ulusal Tüfek Birliği’ adlı, vatandaşların silah kullanma hakkı olduğunu savunan derneğin de üyesi olan Pompeo, bir yandan da rüzgar enerjisiyle çalışan kurumları teşvik etmek için verilen vergi kredilerinin geri çekilmesini savundu.

Pompeo’nun yapılmasına katkı sağladığı bir yasa, GDO’lu ürünlerin paketlerinin üzerine GDO uyarısı yapılmasını zorunlu olmaktan çıkardı. Pompeo, tecavüz ve ensest vakalarında bile kürtaj karşıtı olmakla tanınıyor. Sadece annenin hayatı tehlikesi varsa kürtajı kabul edebileceğini söylüyor.

18-03/13/h06_pompeo_hearing.jpg

MÜSLÜMAN LİDERLERE TERÖR SUÇLAMASI

2013’te yaptığı bir konuşmada, “İslâm adına yapılan terör saldırılarını kınamayan Müslüman liderler, bu saldırıların potansiyel suç ortaklarıdır" dedi.

Aynı zamanda işkence haberleriyle gündeme gelen Guantanamo Körfezi Hapsihane’sinin kapatılmasına da karşı çıktı. Tutukluların açlık grevine girdiği bir dönemde hapishaneye giden Pompeo, tutukluların kilo almış olduğunu iddia etti. Tutukluların ifadelerini alan görevlilerin işkence karşıtı yasalara tâbi tutulmasını da eleştirdi.

Pompeo, ABD Senatosu'nda 2014’te CIA’in işkence yaptığını öne süren bir rapora karşı CIA’yi savundu.

Müslümanlara yönelik işkence iddialarında CIA’yi savunan, İran’la yapılan anlaşmayı eleştiren ve kürtaj karşıtı olan Pompeo, 18 Kasım 2016’da, on gün önceki seçimlerde bir sonraki dönem ABD Başkanı olacağı kesinleşen Donald Trump tarafından, CIA direktörü adayı gösterildi.

Demokrat Partili senatörlerin bazıları, Pompeo’nun savunduğu dinleme yöntemlerinin Amerikalıların hayatını tehdit edeceğini söyleyerek adaylığa itiraz etse 23 Ocak’ta adaylığı onaylandı. Ardından yemin ederek göreve başladı.

TRUMP'I TACİZLE SUÇLAMIŞ, RUSYA İDDİASINI DOĞRULAMIŞTI

İngiliz Guardian gazetesi ise Pompeo'nun Trump'ı da eleştirmekten çekinmediğini, Trump'ın kadınları rızaları dışında elle taciz ettiğine ve öptüğüne ilişkin bir kayıt ortaya çıktığında bunun "korkunç, saldırgan ve savunulamaz" olduğunu söylediğini yazdı. Mike Pompeo, Senato'da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken, Rusya'nın ABD'de Başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin istihbarat bulgularının "akla yatkın" olduğunu söylemişti.

İŞKENCEYE KARŞI DEĞİL

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar hakkında "Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi" demişti. Pompeo su işkencesinin de, "hayati bilgilerin elde edilmesi için" kullanılabileceğini savunmuştu. İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu'na, Pompeo'nun CIA Başkanlığı'nı onaylamama çağrısı yapmıştı.

SNOWDEN'İ VATAN HAİNİ İLAN ETMİŞTİ

Mike Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın "idam edilmesi gereken bir vatan haini" olduğunu düşünüyor.

POMPEO'DAN CLİNTON'A AĞIR SUÇLAMA

Trump'ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton'a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton'ı 11 Eylül 2012'de Libya'nın Bengazi kentinde ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının "üzerini örtmekle" suçlamıştı.

KÜRTAJA KARŞI ÇIKIYOR

Mike Pompeo, annenin hayati tehlikesinin bulunması haricinde kürtaja da karşı çıkıyor.

POMPEO'NUN ESKİ MESLEĞİ

Pompeo Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı'nı da eleştiriyordu.

ABD'de CIA Başanlığı için geleneksel olarak partiler dışı bir isim seçiliyor. Pompeo'nun adaylığı, Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olması nedeniyle tartışma yaratmıştı.

RUSYA İDDİALARINI KABUL ETMİŞTİ

Mike Pompeo, Senato'da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken, Rusya'nın ABD'de Başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin istihbarat bulgularının "akla yatkın" olduğunu söylemişti.

"POMPEO BU KRİTİK DÖNEMDE DOĞRU KİŞİ"

Beyaz Saray açıklamasında Pompeo’nun bu kritik dönemde bu pozisyon için doğru kişi olduğu belirtildi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın devam eden ticaret müzakereleri ve Kuzey Kore’yle yapılacak görüşmeler öncesinde yeni  bir ekip istediğini ifade etti.

POMPEO, İSRAİL'İ SAVUNMA KONUSUNDA OLDUKÇA 'ŞAHİN' BİR İSİM

İsrail’in Haaretz gazetesi, Pompeo’nun İsrail’i savunmak konusunda oldukça 'şahin' bir isim olduğunu duyurdu. İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo’nun Tahran’ı “dünyanın en büyük terör destekçisi” olarak nitelediği de, Tillerson’un görevden alınmasının ardından tekrar yayımlanan analiz yazısında hatırlatıldı.

İLK ZİYARETİ TÜRKİYE'YE

TRT World'den Ece Göksedef, Trump’un ABD Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı ilk telefon görüşmesinden bir gün sonra (9 Şubat 2017) Pompeo'nun CIA Direktörü titriyle Türkiye’ye geldiğini ve Trump yönetiminden Türkiye’yi ziyaret eden ilk yetkili olduğunu belirtti. Pompeo, CIA Direktörü olarak ilk yurt dışı ziyaretini de Türkiye’ye yapmış olmuştu. 

AFRİKA TURUNDAN DÖNER DÖNMEZ GÖREVDEN ALINDI

Amerikan medyası aylardır Trump'ın Tillerson'ı kovacağı yönünde haberler yapıyordu ve ABD lideri her seferinde bu haberleri yalanladı. Ancak Tillerson, ilk Afrika turundan döner dönmez görevinden alındı.

ran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi "totaliter radikal diktatörlük" olarak tanımlamıştı.

"Erdoğan hükümetinin anca İran yönetimi kadar demokratik olduğu" ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu Tweet'ini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu. Peki CIA Direktörü Pompeo kimdir, kaç yaşında, şimdiye kadar hangi görevlerde bulundu? ABD Başkanı Donald Trump'ın 23 Ocak'ta CIA Direktörü yaptığı Mike Pompeo, Tillerson'un yerine Dışişleri Bakanı olarak atandı. Trump yaptığı açıklamayla görevden alınan Rex Tillerson'un yerine Mike Pompeo'nun getirildiğini duyurdu. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN