Milano ile Venedik özerklik sandığında

Milano ile Venedik özerklik sandığında

Avrupa’da Katalonya depremi devam ederken İtalya’nın en zengin bölgeleri Lombardiya ve Veneto özerklik talebiyle referanduma gitti. Daha fazla hak için yapılan oylama anayasaya aykırı değil, bir bağlayıcılığı da yok. Ancak sandıktan net ‘evet’ kararı çıkarsa özerklik talebi meşru hale gelecek.

Katalonya özerk bölgesinin düzenlediği bağımsızlık referandumu tartışmaları Avrupa’da devam ederken birliğin bir başka önemli üyesi İtalya’da da iki zengin bölge, daha fazla özerklik için sandığa gitti. Lombardiya bölgesinde 7,9 milyon, Veneto’da ise 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren referandumda, oy verme işlemi yerel saatle 07.00’de (TSİ 08.00) başladı. Oy kullanma işlemi, saat 23.00’e (TSİ 00.00) kadar devam etti. Lombardiya’da halk ülkede ilk kez uygulanacak bir yöntemle oylarını kullanacak. Lombardiya Bölgesel Yönetimi, aldığı kararla seçmen merkezlerine referandum için 24 bin 400 tablet dağıttı. Seçmenler oylarını, bu tabletlerden kullanarak iradelerini belli edecek. Venetolu seçmenler de oylarını sandıklarda kullanacak. Referandumun geçerli sayılabilmesi için Veneto’da yüzde 50+1’lik katılım oranı şartı aranırken, Lombardiya’da ise böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Lombardiya Bölgesel Yönetim Başkanı Roberto Maroni ve Veneto Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia, her yıl 50’şer milyar avrodan fazla vergiyi Roma’ya ödediklerini belirterek, bölgelerinde toplanan vergilerin idaresinden ve öz kaynakların kullanımına kadar birtakım geniş haklar elde etmek istiyor.

İtalyan anayasasına uygun şekilde, merkezi yönetimden daha fazla özerklik talep etmek amacıyla yapılan referandumlar bağlayıcılığa sahip değil, ‘danışma’ niteliği taşıyor. Ancak referandumdan net bir ‘evet’ kararı çıkması halinde, özerklik talebinin daha meşru hale geleceği ve bölge yönetimlerinin Roma ile müzakerelerde elinin güçleneceği belirtiliyor. İtalya’daki 20 bölgeden 5’i-Sicilya, Sardinya, Valle D’Aosta, Trentino-Alto Adige/Südtirol, ve Friuli-Venezia Giulia-özerk statüye sahip.

GELİRİN YÜZDE 30’U BU İKİ BÖLGENİN

Başkenti Milano olan Lombardiya bölgesi ile başkenti Venedik olan Veneto bölgesinin toplam nüfusu, 15 milyonla tüm İtalya’nın dörtte birine denk geliyor. İtalya’nın 20 bölgesi içinde yer alan Veneto ve Lombardia, özellikle güneydeki daha fakir bölgelerin ekonomik yükünü kendilerinin omuzladığından şikayetçi. Lombardia, gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 20’sini, Veneto da yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN