Musul’da sivilleri kepçeyle gömüyorlar

Musul’da sivilleri kepçeyle gömüyorlar

Musul’u IŞİD’den kurtarma harekâtı, sivil ölümler nedeniyle sekteye uğradı. BM’den operasyon güçlerine uyarı gelirken, korkunç tablo günyüzüne çıktı: Ölen siviller, teröristlerle birlikte dozerlerle çukurlara gömülüyor.

ÖZEL HABER / EROL METİN

ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin havadan desteklediği Irak ordusunun Musul’u terör örgütü IŞİD’den kurtarmak için başlattığı harekâtta sivil katliamları yaşandı. Geçen yıl 17 Ekim’de başlayan operasyonda 4 binden fazla sivil yaşamını yitirdi. 2 binden fazla sivil de binaların altında kaldı ve henüz çıkarılmadı. Hayatını kaybeden sivillerin naaşlarının teröristlerin cesetleriyle toplu halde dozerlerle çukurlara gömüldüğü belirtildi.

Doğusu ele geçirildikten sonra batı yakasında operasyona geçilen kentin tarihi yapısı, sokakların darlığı ve hala binlerce sivil bölgedeki varlığı harekâtı zora soktu. Irak ordusu son günlerde sivil ölümlerin korkunç boyutlara ulaşması üzerine operasyonu geçici olarak durdurma kararı alırken, yerel kaynaklar, çok sayıda sivilin cenazesine ulaşılamadığı bilgisini paylaştı. Sadece geçen hafta koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Musul’un El Cedide mahallesine yönelik bombardımanında 200’den fazla sivil hayatını kaybetti. Irak İnsan Hakları Gözlemevi’nin hazırladığı raporda da şimdiye kadar geçen süreçte 3 bin 846 sivilin öldüğü ve 10 bine yakın evin yıkıldığı belirtildi. Yaşamını yitiren siviller, çatışmalarda etkisiz hale getirilen IŞİD militanlarıyla birlikte iş makineleriyle kazılan çukurlara atılıp gömüldüğü öğrenildi. Uluslararası kamuoyunun bölgedeki katliamlara ilişkin endişesi artarken, Irak Müslüman Alimler Birliği sivilleri hedef alan saldırıların faillerinin ortaya çıkarılması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler de Irak ordusu ve koalisyon güçlerine taktiklerini gözden geçirme çağrısı yaptı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, IŞİD’in sivilleri binalarda canlı kalkan olarak kullanmaya devam ettiğini ve kaçmaya çalışanları da keskin nişancılarla öldürdüğünü belirterek “Irak güvenlik güçleri ve koalisyon güçlerinin bu tuzağa düşmemeleri hayati önem taşıyor” dedi.

KATLİAMLARIN DÖRT NEDENİ

IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerdeki çatışmalar nedeniyle yüzbinlerce Iraklı evlerini terk etmek zorunda kalırken, operasyonlardaki sivil katliamları dört nedene bağlanıyor: Irak ordusunun deneyimsizliği, operasyona katılan farklı yapılardaki güçler arasındaki koordinasyonsuzluk, sivillerin can güvenliğine önem verilmemesi ve IŞİD’in sivilleri canlı kalkan yapması.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN