Myanmar hükümetinin yalanını budist rahiplerin fotoğraf oyunu

Myanmar hükümetinin yalanını budist rahiplerin fotoğraf oyunu

Birleşmiş Milletler’in en büyük ‘etnik temizlik’ dediği Arakan’daki Müslüman katliamını örtbas etmek için gazetecileri bölgeye götüren Myanmar hükümetinin yalanını bizzat katliamcı rahipler deşifre etti! Gazetecileri bölgeye götüren budist rahipler, onlara Arakanlıların evlerini kendilerinin yaktığını ispatlamak için fotoğraflar verdi. Gazeteciler fotoğraflara detaylı inceleyince evleri yakan kişilerin kendilerini bölgeye götüren budist rahip ve yanındakiler olduğunu anladı.

Myanmar’da binlerce Arakanlı Müslümanın öldürüldüğü 370 binden fazlasının da Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldığı vahşetle ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Daha önce Arakanlı Müslümanların kendi evlerini yaktığını söyleyen Budist milliyetçilerin bu savunması canlı yayında yalanlandı. Son iki haftada yaklaşık 370 binden fazla Arakanlı Müslüman, Myanmar’daki şiddetten kaçarak Bangladeş’e sığındı. Bölgeye giden BBC muhabiri Jonathan Head, Arakanlı Müslümanların köylerinin ateşe verildiğini gördüğünü, konuştukları Budistlerin yangını başlattıklarını itiraf ettiklerini aktardı.

17-09/13/aaa.jpg

Head, canlı canlı şahit olduğu olaylarla ilgili Arakan’dan şunları bildirdi: “Maungdaw’daki durumu yerinde görmek için Myanmar hükümetinin davet ettiği bir grup gazeteci içindeyim. Geziye katılmanın şartı gruptan ayrılıp kendi başına dolaşmamak. Ve sadece hükümetin seçtiği yerlere götürülüyoruz. Yakında bile olsa, başka yerleri görme talebimiz, güvenlik gerekçe gösterilerek reddediliyor. Maungdaw’ın güneyindeki Al Le Than Kyaw kasabasından hâlâ dumanlar yükseliyor. Evler kısa süre önce yanmış. Polis, Müslümanların kendi evlerini yaktığını söylüyor. Ancak bölgedeki Müslümanların çoğu, 25 Ağustos’ta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu karakollara saldırdıktan sonra başlayan şiddetin ardından, evlerini terk etti.”

Kasaba yakınındayken, kuzeyden en az 3 farklı yerden daha duman yükseldiğini gördüklerini söyleyen Head, dumana, ara sıra gelen silah seslerinin de eklendiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Dönüş yolumuzda, genellikle yakınlarda bulunan bir köyün habercisi olan pirinç tarlalarının yanında uzanan ağaçların arkasında, büyük bir duman bulutu daha gördük. Araçlardan inip tarlaların içinden geçerek dumanın geldiği yere ulaşmaya çalıştık. Köydeki evler yanıyordu. Çok kısa bir süre önce ateşe verilmiş oldukları açıktı çünkü bu tip köy evlerinin küle dönmesi ancak 20-30 dakika sürer. Biz köye doğru yürürken, genç, kaslı, ellerinde pala, kılıç ve sapanlar olan bir grup erkeği köyden çıktığını gördük. Onlara soru sormaya çalıştık ama kamera kaydı almamızı istemediler. Grubumuzdaki Myanmarlı gazeteciler onları kameralardan uzakta konuşmaya ikna etti ve gençler Arakanlı Budistler olduklarını söylediler. İçlerinden biri yangını başlattığını itiraf etti ve polisin de kendisine yardımcı olduğunu söyledi. Biraz daha yürüdükten sonra köyün medresesinin çatısının yanmakta olduğunu gördük. Alevler yandaki eve de sıçradı ve ortalık 2-3 dakika içinde cehenneme döndü. Köyde başka kimse yoktu. Yangının failleri o gördüğümüz adamlardı.” Bölgeye giden Avrupalı ve ABD’li gazeteciler, yaşanan trajedi sonrası bölgede oluşan manzarayı ise şu çarpıcı cümlelerle dile getirdi: “Patikada etrafa dağılmış ev eşyaları, oyuncaklar, kadın kıyafetleri vardı. Yanlarında ise biri boş, birinin ise içinde hala biraz benzin bulunan iki bidon bulunuyordu. Köyden ayrılırken evler tamamen yanmış, geriye simsiyah harabeler kalmıştı.”

17-09/13/fire-burning-1505285272.jpg

BUDİST RAHİP, 'ARAKANLILAR ATEŞE VERDİ' DEDİ AMA...

Öte yandan Myanmar hükümetinin Arakan'da şiddet olaylarının sürdüğü bölgelerde "Arakanlı Müslümanların kendi evlerine ateşe verdiği" iddiasıyla geçen hafta bölgeye götürdüğü gazetecilerin açıklamalarına göre, Budist Başrahip Zawtika köyleri Arakanlı Müslümanların ateşe verdiğini öne sürdü.

Zawtika, "Onları durdurmaya bile çalıştım. Yapmamalarını söyledim ama yapmak istediler." dedi.

Başrahibin açıklamalarının ardından Maung Maung Htwe adlı bir kişi de gazetecilere "Arakanlı Müslümanların kendi evlerine ateşe verdiğinin kanıtı" olarak cep telefonundan birtakım fotoğraflar gösterdi.

17-09/13/djnvdsiumae1dhv.jpg

FOTOĞRAFTAKİ KİŞİLER, GAZETECİLERE REHBERLİK YAPAN BUDİSTLER

Ancak bir süre sonra gazeteciler, fotoğraflardaki kişilerin kendilerini bölgeye getiren Hindu Budistler ve hükümet yetkilileri olduğunu fark etti.

Hatta AP muhabiri, röportaj yaptığı, "Müslümanlar evlerini yaktığı için bir okula sığındıklarını" iddia eden bir Hindu budistin, fotoğraflardaki evleri yakan kişilerden olduğunu söyledi.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 150'den fazla köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da denizyoluyla Bangladeş'e geçiyor. Bangladeş'e, 25 Ağustos'dan bu yana 313 bin Arakanlı Müslüman ulaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN