Myanmar lideri Suu Çii Arakan katliamlarıyla ilgili ilk kez konuştu

Myanmar lideri Suu Çii Arakan katliamlarıyla ilgili ilk kez konuştu

25 Ağustos'tan bu yana Müslümanlara yönelik şiddet olaylarıyla gündeme gelen Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii, olayların başlamasınının üzerinden neredeyse bir ay geçtikten sonra konuyla ilgili ilk açıklamasını yaptı. Suu Çii, "Bangladeş sınırını geçen Müslümanların sayısından dolayı endişeliyiz. Neden göç ettiklerini anlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Arakan eyaletinde yaşayan 410 bin Müslümanın, komşu Bangladeş'e göç etmesine neden olan saldırıları kınayan Suu Çii, bölgede yaşanan insan hakları ihlallerini kınadı ve sorumluların hukuk karşısına çıkacaklarını söyledi.

Myanmar'ın uluslararası incelemelerden çekinmediğini belirten Suu Çii, Birleşmiş Milletler'den konuyla ilgili yapılan 'etnik temizlik' yorumuna ise doğrudan yanıt vermedi. Hükümetinin hukuk kurallarına bağlı kaldığını öne süren Suu Çii, "Bütün insan hakları ihlallerini ve kanunsuz şiddeti kınıyoruz. Ülke çapında barışı, istikrarı ve hukukun üstünlüğünü tesis edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'NEDEN GÖÇ ETTİKLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Myanmar ordusunun Rohingya'da sürdürdüğü askeri operasyonlar hakkında konuşmayan Suu Çii, sadece 5 Eylül'den sonra operasyonların sona erdiğini ve silahlı çatışma olmadığını söyledi. Suu Çii, "Bangladeş sınırını geçen Müslümanların sayısından dolayı endişeliyiz. Neden göç ettiklerini anlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: KAFASINI KUMA GÖMÜYOR

Öte yandan konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in ardından Uluslararası Af Örgütü'nden de sert bir açıklama geldi.

Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında, Suu Çii ve hükümetinin kafalarını kuma gömdüğü ve topluma yalan söylediği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN