NATO’dan S-400 onayı

NATO’dan S-400 onayı

Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı Rus Hava Savunma Sistemleri NATO üyeleri arasında da tartışmaya neden oldu. ABD S-400’lere karşı eleştirilerini sürdürürken Fransa’dan “Bu Türkiye’nin kendi bağımsızlık alanını ilgilendiren bir konu. NATO işi değil” açıklaması geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de “Üyeler hangi silahı alacağına kendi karar verir” ifadelerini kullandı.

ürkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alacağını açıklamasınını dünyadaki yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “S-400’ler için Rusya ile imzalar atıldı” açıklamasının ardından, NATO üyesi ülkeler Türkiye’nin Rusya gibi NATO dışındaki bir ülkeden savunma sistemi almasına ilişkin rahatsızlık ve endişelerini dillendirmeye başladı. Ancak ABD’nin “Bu konudaki kaygılarımızı Türkiye’ye ilettik” açıklamasına rağmen Fransa ve NATO Genel Sekreteri’nden “Bizi ilgilendirmez” açıklamaları geldi.  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alımıyla ilgili “NATO üyeleri hangi ekipmanı alacaklarına kendileri karar verir” dedi.

Stolbenberg, Rusya ve Türkiye’nin S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontrat imzalamasıyla ilgili açıklamada bulundu. Sputnik’e konuşan Stoltenberg “Ne türden bir ekipmana erişecekleri her müttefikin kendi kararına bağlıdır. Bu Türkiye’nin ulusal kararıdır. NATO için önemli olan bizim farklı sistemlerimizin birlikte çalışması ve bizim ‘müşterek çalışma’ diye tanımladığımız şeydir. Bu sistemi NATO hava savunma sistemine entegre etmekle ilgili bir talep gelmedi. Bu yüzden bu konu henüz masada değil” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü: “NATO’da entegre hava savunma sistemimiz var. Fakat tabii ki ulusların entegre olmamış bağımsız sistemlere sahip olması mümkün. Ve Türkiye bu sistemi NATO hava savunma sistemine entegre etmek için bir talepte bulunmadı.”

Fransa’dan da  konuyla ilgili olarak “Türkiye’nin bu askeri sistemi kimden alacağı seçimi kendi bağımsızlık alanını ilgilendiren bir konudur” açıklaması geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden konuya ilişkin bir soruya verilen yanıtta “Türkiye’nin bu askeri sistemleri kimden alacağı konusu kendi bağımsızlık alanıyla ilgili bir seçimidir, bu konuda yorum yapmak NATO üyelerine ait değildir” ifadeleri kullanıldı. Dışişleri sözcülüğü, Türkiye’nin bölgesel tehditlerin yarattığı güvenlik sorunları karşısında NATO tarafından güçlü bir şekilde desteklendiğini belirterek “2013 yılından bu yana, NATO, Türkiye’nin talebi üzerine, ülkenin doğusunda füze savunma sistemlerini kullanıyor. Ayrıca, güvenlik paketi önlemleri çerçevesinde, NATO’nun Türkiye’de AWACS uçuşları ve NATO kalıcı deniz kuvvetleri birimlerinin limanları kullanımı da düzenli olarak yapılabilmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

AB’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini, Le Figaro gazetesine ihaleyi değerlendirirken “Bugün öncelikle NATO’yu zayıflatmak isteyen Rusya’nın diplomatik bir zaferi söz konusudur. Darbe girişiminden sonra son derece ağır bir şekilde tecrübeli kadroları hava kuvvetlerinden temizlenen Türk ordusunun, S-400’leri tek başına kullanması olanaksız. Bu da demektir ki, Rusya, Türkiye’ye 100 ila 200 adet asker gönderecek. Ve ardından Kremlin, Türk savunma sistemine hem de son derece yüksek seviyede sızmayı başaracak” sözleriyle endişelerini dile getirdi. -İSTANBUL

PENTAGON ANLAŞMADAN RAHATSIZ 

Amerikan yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı S-400 füze savunma sistemi konusunda duyduğu rahatsızlığı farklı platformlarda dile getirmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’nin S-400 planlarına dair endişelerini yinelerken, Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Johnny Michael de S-400’lerin potansiyel satın alımı konusunda Türk yetkililere kaygılarını ilettiklerini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sözcü Johnny Michael “Herhangi bir büyük çaplı füze savunma sistemleri satın alımında NATO’yla birlikte çalışabilirliğin önemini vurgulamaktayız” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de, günlük basın brifinginde bir soruyu yanıtlarken, Türkiye’nin S-400 planlarına dair endişelerini yineledi. Nauert “Eğer haberlerde geçtiği gibi Türkiye bir Rus sistemi olan bu S-400’leri satın alacaksa (bu sistem) bu standarda uymaz dolayısıyla bu tabi ki bizim açımızdan endişe oluşturur” diye konuştu. Nauert, bunun ayrıca, “Rus kaynaklı askeri teçhizata bağımlılıkları milli çabalarla azaltmak için çalışarak direnci artırma” yönünde Varşova zirvesinde müttefiklerce ortaya konan taahhütlere ters düşeceğini söyledi. Türkiye’nin bu satışla NATO kurallarını ihlal edip-etmediği sorusunu da Amerikalı sözcü “Bunu NATO’ya danışmam lazım” diye yanıtladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN