NSU davasında karar: Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis

NSU davasında karar: Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis

6 Mayıs 2013'te başlayan ve Almanya'da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en uzun mahkeme süreçlerinden biri olan NSU davasında bugün açıklanması beklenen kararla ilgili son sanık Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NSU davasında sanıkların ceza almasının yetmeyeceğini, bu cinayetlerin arkasında kim varsa ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Ülkenin iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi ve bazı emniyet kurumlarında aşırı sağcı gruplar içinde kullanılan muhbirlere ilişkin birçok belgenin ve bilginin 4 Kasım 2011'den sonra imha edildiğinin ortaya çıkması, tepkilere yol açmıştı.

DEVLETİN MUHBİRLERİYLE BAĞLANTILARI ÇIKTI

NSU terör örgütü, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı düzenlemek ve 15 banka soygunu yapmakla suçlanıyor. 3 kişilik örgüt, ilk cinayetini 9 Eylül 2000'de işledi. NSU hakkında başlatılan soruşturmada devletin muhbirlerinin NSU üçlüsü ile bağlantılarının gün yüzüne çıkması ülkede deprem etkisi yaptı. Şimdiye kadar 437 duruşmanın olduğu davada 765 tanık ve 56 uzman dinlendi. Davada 93 mağduru 60 avukat temsil etti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN TEPKİ

Kararın ardından hükümetten ilk yorum Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, Sanıkların ceza alması yetmez, bu cinayetlerin arkasında kim varsa ortaya çıkarılmalı” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, “Almanya’dan beklentimiz bu davanın diğer sorumluların ortaya çıkarılması bakımından devam etmesi. Türkiye olarak takip edeceğiz.” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN