Obama: Türkiye'nin kendi hava sahasını korumaya hakkı var

Obama: Türkiye'nin kendi hava sahasını korumaya hakkı var

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili "Türkiye'nin kendi hava sahasını korumaya hakkı var" dedi.

ABD Başkanı Barak Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında küresel terör ve Suriye krizi konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine de değinen Obama, Türkiye'nin kendi hava sahasını savunmaya hakkı olduğunu söyledi. Obama, önümüzdeki günlerde Erdoğan’la görüşmeyi beklediğini söyledi. Hollande da, düşürülen uçakla ilgili olarak “Çok ciddi bir olay, üzüntü duyuyoruz elbette” diyerek “Bölgede gerilimin tırmanmasını önlemeliyiz” şeklinde konuştu.

"Hepimiz Fransız'ız"

Sözlerine "Hepimiz Fransız'ız" diye başlayan Obama, Mali'deki saldırının ardından tehdidin IŞİD'in çok ötesinde olduklarını söyleyerek "Fransa ile istihbarat işbirliğimizi güçlendireceğiz. Fransa'nın Suriye'deki operasyonlarına da destek vereceğiz" dedi.

Obama, sığınmacı tarama mekanizmalarını da Fransa ve Avrupalı ortaklarıyla paylaşacaklarını ifade etti.

Amerikalılara: IŞİD'den korkmayın

ABD halkına da seslenen Obama, "Paris'teki saldırılarının ardından biliyorum ki ABD'liler 'Burada da aynı şey olur mı?' diye soruyor. Biz güvenlik konusunda dünyanın en güçlü ülkesiyiz. Korkuya teslim olmamalı, hayat tarzımızı değiştirerek onları sevindirmemeliyiz" diye konuştu.

Fransa ve ABD'nin ortak değerlerine sahip çıkacağını kaydeden Obama, "Hepimiz ideallerimize sahip çıkmalıyız" dedi.
Fransız halkını da selamlayan Obama, "Gerçekten çok sağlam durdular ve saldırılardan sonra da kafeler gitmeye devam ettiler" ifadesini kullandı.

Ha IŞİD, ha komünizm

Daha önce de faşizm, komünizm ve Soğuk Savaş gibi tehditlere karşı da mücadele ettiklerini söyleyen Obama, "Şundan emin olalım ki IŞİD yenilgiye uğrayacak" dedi.

Hollande da, saldırıların ardından Obama'nın kendisini ilk arayan liderlerden olduğunu belirterek "Amerikan halkı Fransa'ya destek için birçok mesaj gönderdi. 11 Eylül'de hepimiz Amerikalı gibi hissettik. Ortak değerlerimiz için bir arada durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN