Operasyon öncesi İranlı komutan Kasım Süleymani KYB'yi tehdit etmiş

Operasyon öncesi İranlı komutan Kasım Süleymani KYB'yi tehdit etmiş

Irak Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarından sorumlu Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani'nin Kerkük'teki askeri harekat öncesinde oynadığı rol ortaya çıktı. Süleymani'nin operasyondan önce bu ay içinde üç kere Kürt yetkililerle görüştüğü ve Kerkük'ü terk etmemeleri durumunda Irak ordusunun kendilerine büyük bir saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulunduğu belirtildi. 

Reuters haber ajansı abonelerien geçtiği haberde, Peşmerge güçlerinin Kerkük'teki pozisyonlarını çok kısa bir süre içinde terk ederek kaçmasının ardından olayın öncesinde yaşanan sürece ilişkin detaylara yer verdi. 

Kerkük'e harekâttan önce üç kez Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyeleriyle konuşan İran'ın Küdüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin "Irak Başbakanı Haydar el Abadi büyün bölgesel güçler ve Batı'nın desteğine sahip. Eğer kararını alırsa, sizi dağa geri göndermek için onu durduracak hiçbir güç yok" ifadelerini kullandığı ileri sürüldü. 

Süleymani, KYB üyelerine çekilmemeleri durumunda İran'ı stratejik müttefik olarak kaybetme riskini kabul etmek zorunda kalacaklarını söyledi. 

'KYB İRANLA ANLAŞTI'

Eski Kerkük Valisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Necmeddin Kerim, Peşmerge'nin Kerkük'ten çatışmadan çekilmesi konusunda Talabani ailesinin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile anlaştığını iddia etmişti. 

Irak'ın kuzeyinde 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele yürüten peşmerge, örgütün çıkarıldığı bölgelerde kontrolü elinde tutuyordu. Irak ordusu ve müttefiklerinin başlattığı operasyonla Kerkük'te kontrol peşmergenin elinden alınmış, vilayetteki petrol sahalarının denetimi de Bağdat yönetiminin eline geçmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN