Pakistan'da 5 iktidar partisi milletvekili istifa etti

Pakistan'da 5 iktidar partisi milletvekili istifa etti

Pakistan'da iktidar partisinden 5 milletvekili, hükümetin geçen ay ülkede gösterilere neden olan seçim yasası değişikliğinin sorumlularına karşı harekete geçmemesini protesto etmek amacıyla istifa ettiklerini açıkladı.

Pakistan Müslüman Birliği Partisinin Ulusal Meclisteki 3 milletvekili ile Pencap Eyalet Meclisindeki 2 üyesi, ülkenin kuzeydoğusundaki Faysalabad kentinde düzenlenen toplantıda istifalarını duyurdu.

Milletvekilleri istifa kararını, Pakistan'da gösterilere neden olan seçim yasası değişikliğinin sorumlularıyla ilgili herhangi bir işlem başlatmaması üzerine aldıklarını bildirdi.

Pakistan'da geçen ay seçim yasası değişikliğini protesto eden gruplarla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmaların ardından göstericiler ile hükümet uzlaşmıştı. Protestocuların istifasını istediği Adalet Bakanı Hamid Zahid de görevinden ayrılmıştı.

KADIYANİLİK TARTIŞMASI

Pakistan seçim kanununda kasım ayında yapılan düzenlemeyle milletvekili aday formlarında yer alan "Yemin ederim ki Hazreti Muhammed son Peygamberdir." ifadesi, "İnanıyorum ki Hazreti Muhammed son peygamberdir." şeklinde değiştirilmişti.

Yasa değişikliğinin, Kadıyaniler (Ahmediler) adlı grubun seçimlere katılabilmesini amaçladığını iddia eden "Lebbeyk Ya Resullullah" hareketi ile bazı cemaatler, 8 Kasım'da protestolara başlamıştı.

1900 yılında kurulan Kadıyanilik'te peygamberliğin Hazreti Muhammed ile sonlanmadığına inanılıyor. Bu nedenle eski seçim kanununun Kadıyanilerin aktif siyasete girmesine engel olduğu belirtiliyor.

Hükümet ise yasa değişikliğinin Kadıyanilerin önünü açmak için yapılmadığını, sorunun bir ifade hatasından kaynaklandığını bildiriyor.

KARAÇİ/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN