Papa Francesco gelecek ay Mısır’a gidecek

Papa Francesco gelecek ay Mısır’a gidecek

Vatikan Şehir Devleti Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun, 28-29 Nisan tarihlerinde Mısır’a bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco gelecek ay Mısır'a gidecek. Vatikan Basın Sözcüsü Greg Burk, sadece başkent Kahire’ye yönelik 2 gün olarak planlanan ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, “Papa Hazretleri, Cumhurbaşkanı (Abdülfettah el-Sisi), Katolik Kilisesi episkoposları, İskenderiye Papası II. Tawadros ve El-Ezher Camii’nin Baş İmamı Şeyh Ahmed el-Tayyib’in davetleri üzerine, Kahire’ye giderek Mısır Arap Cumhuriyeti’ne 28-29 Nisan’da bir ziyaret gerçekleştirecektir” ifadelerini kullandı. Burke, ziyaretin programının ise önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.  

İSLAMLA DİYALOG İÇİN ÖNEMLİ

Sünni İslam dünyasında önemli bir etkiye sahip olan Kahire’deki El Ezher Camii Baş İmamı Şeyh Ahmed el-Tayyib, geçen Mayıs ayında Vatikan’da Papa Francesco’yla bir araya gelmiş, 30 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti. Buna ilişkin Vatikan’dan yapılan açıklamada iki muhatabın, “samimi” olarak nitelenen buluşmanın, İslam ve Katolik Kilisesi arasındaki diyalog için büyük önem taşıdığı konusunda hemfikir oldukları aktarılmıştı.

Papa ile Ahmed el-Tayyib görüşme sırasında, büyük dinlerin inananlarının, dünyada barış için uğraşması ve şiddet ile terörün reddi üzerinde durmuştu.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, birçok kez İslam dininin şiddetle özdeşleştirilemeyeceğini söyleyen Papa, buluşmanın önemine değindiği bir açıklamada, “Onunla uzun bir sohbetim oldu, onlar barış ve buluşma istiyor. Birlikte iyi yaşanabilir” demişti.
İtalyan basını, Papa Francesco’nun, 2000 yılında selefi 2. Jean Paul’un de gitmiş olduğu El Ezher Camii’ne ziyaretinin, İslam’la diyalog bakımından yüksek önem taşıdığını yazdı.  

Papa’nın burada, fanatik dincilere ve dinin teröre alet edilmesine karşı güçlü bir çağrıda bulunmasının beklendiği de haberlerde yer alan ifadeler arasında.

İLİŞKİLER UZUN SÜRE ASKIDA KALDI

Vatikan ve El Ezher ile Müslüman liderler arasındaki ilişkiler, 2013’te görevinden feragat eden bir önceki Papa 16. Benedictus’un İslam dinini şiddetle özdeşleştirdiği Regensburg’taki 2006 tarihli konuşması üzerine gerilmişti.  

Vatikan ile El Ezher arasında 2009’da yeniden görüşmeler başlasa da, 16. Benedictus’un, İskenderiye’de bir kiliseye yönelik saldırıya ilişkin yaptığı açıklama, ilişkilerin 2011 yılında bir kez daha gerilmesine yol açmıştı. Mısır’ın, ‘iç işlerimize müdahale’ olarak nitelediği konuşma sonrasında El Ezher-Vatikan ilişkileri, 2016 yılının Şubat ayında Papalığın dinler arası diyalog üzerine bir heyetinin bu üniversiteye ziyaretine kadar yeniden askıya alınmıştı.  

Bundan 3 ay sonra da, Vatikan’da Papa ile Şeyh el-Tayyib görüşmesi gerçekleşmişti.

ROMA/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN